Posljednjih dana se u Ministarstvu financija radi na uvođenju Registra stvarnih hrvatskih pravnih osoba, odnosno tvrtki i kompanija, kako bi se mogli boriti protiv sve češćih poreznih prevara, pranja novca i utaja. Kako doznaje portal Jutarnji, žele napraviti bazu podataka, svojevrsni Registar, nedostupan široj javnosti, već dostupan pravosudnim i poreznim tijelima. Na temelju toga bi bilo jasno tko zaista stoji iza pojedine tvrtke ili kompanije.

Navodno se radi o široj međunarodnoj akciji koja se intenzivirala proteklih dana s aferom Panama Papers. Jutarnji piše kako se o navedenom Registru počelo razgovarati i na nižim razinama unutar samog Ministarstva te kako se već razrađuju načini kako bi se do njega moglo doći.

Sve više država teži tome da podaci o vlasnicima kompanija u offshore zonama postanu dostupni pravosudnim i poreznim tijelima. Osim računa u offshore zonama, Hrvatska ima problema i s raširenom pojavom poreznih prevara; sumnja se da je putem mreže fiktivnih tvrtki koje su se bavile trgovinom fiktivnim zlatom, sekundarnim sirovinama i poljoprivrednim proizvodima u razdoblju od dvije do tri godine “oprano” više od dvije milijarde kuna. Problema s tim pojavama imaju i ostale zemlje Europske unije, pa i svijeta, jedna od nama najbližih je primjerice, Italija iz koje su neki, čini se, “poslovanje” prebacili upravo u Hrvatsku, nakon što je Italija uvela strožu kontrolu, piše Jutarnji.

Administracija predsjednika Obame posljednjih dana je uputila niz novih prijedloga kojima žele razbiti tajnost čuvanja podataka i nelegalnih transakcija u offshore zonama. Tu vijest prenijelo je udruženje International Consortium of Investigative Journalist koje je i razotkrilo samu aferu Panama Papers.

Amerikanci nisu jedini koji razmišljaju o uvođenju novih mjera. Njemački ministar pravosuđa  je također pozvao na stvaranje Registra stvarnih vlasnika tvrtki, dokumenta kojim bi se razotkrile fizičke osobe koje stoje iza tzv. shell kompanija. Britanski premijer David Cameron najavljuje novu agenciju za borbu protiv korupcije koja bi se bavila istraživanjem pranja novca i utajom poreza.

Komentiraj