Zdravko Marić, ministar financija, gostovao je u Dnevniku NoveTV, gdje je komentirao upozorenje Europske komisije i novi proračun.

Komisija traži rezanja, na što ministar Marić kaže: “Priopćenje komisije je bazirano na njihovim zimskim projekcijama koje su u obzir uzele nešto višu procjenu i projekciju deficita”, kazao je ministar Marić te dodao kako Europska komisija nije vidjela cjeloviti prijedlog proračuna.

“Vidjeli su konture, vidjeli su odrednice i ja bih rekao da dobar dio toga je involviran i inkorporiran u njihovu jučerašnju odluku da Hrvatsku svrstaju u kategoriju zemalja s prekomjernim, ali ipak bez korektivnih mjera”, dodao je Marić.

“Svako upozorenje Europske komisije u Vladi smatramo ozbiljnim”

“‘Općenito svako upozorenje Europske komisije smatramo ozbiljnim. U konačnici, nije to sad da igraju neku ulogu policajca, ali mislim da određene stavke koje su na neki način preporučili, odnosno zamjerili Hrvatskoj, s tim se stvarima i mi slažemo. To je prepoznato i u reformskom programu koji ćemo uskoro i predstaviti. Dobar dio tih mjera će biti sadržan.”

Ministar je otkrio i ključne reforme koje će se provesti

“Upravljanje javnim financijama i javna administracija. Naši napori i namjera da se javna administracija učini čim učinkovitijim servisom. Ne da je samoj sebi svrha nego da je učinkovitiji servis za građane i poduzetnike. U sustavu zdravstva također postoji određenih prostora gdje bi se postojeća sredstva adekvatnije, racionalnije i efikasnije rasporedila i podijelila. Također, postoje i određeni dijelovi u sustavu subvencija”, kazao je Marić.

O tome jesu li skloniji otpremninama ili otkazima, ministar kaže:

“Mi smo otvorili temu da je potrebno razgovarati o ukupnoj masi plaća. Dakle, rekli smo da individualna plaća pojedinih službenika, državnih i javnih, u ovom trenutku nije predmet rasprave. I u ovom proračunu nećemo ići sa smanjivanjem individualnih plaća. Međutim, s obzirom na veliku masu plaća, mislim da je potrebno otvoriti tu tematiku. Što se tiče dvojbe – otkaz ili otpremnina – to u ovom trenutku nismo definirali. U javnosti su se pojavile spekulacije o tzv. stimulativnim otpremninama, međutim mi o tome još nismo razgovarali.”

Plaće i mirovine neće se dirati, no dolazi do promjena u socijalnom sustavu. Kriterij će biti imovinski cenzus.

“Upravo to. To je na neki način i zadaća i odgovornost koju je i nova ministrica preuzela. Ali ja bih rekao i širi spektar Vlade. Imovinski cenzus je efikasnija, racionalmnija i pravednija raspodjela”, kazao je ministar Marić te dodao kako će to izgledati u praksi:

“To će izgledati tako da ćemo uzimati u obzir, kod nekih socijalnih i drugih stimulansa i naknada, sve ono što određena osoba ili obitelj posjeduje. Dakle, ne samo dohodovni cenzus, da se gleda samo dohodak ili bez cenzusa, nego će se uzimati u obzir posjeduje li netko nekretnine, dionice i slično.”

Europska komisija tražila je da se u prijevremenu mirovinu odlazi kasnije, a ministar Marić potvrdio je u Dnevniku NoveTV kako će to i stupiti na snagu:

“Stupa. To je dio sveobuhvatnog paketa koji planiramo u dijelu mirovinske reforme i po pitanju prijevremene mirovine mislim da je hrvatski specifikum, u odnosu na ostale zemlje članice, upravo u tom segmentu. Ali i nekim drugim segmentima mirovinskog sustava gdje planiramo napraviti iskorak.”

Također je komentirao i današnji potez ministrice uprave, koja je donijela niz poteza i mjera koji se odražavaju na ministre, a kojim bi se trebalo uštedjeti.

“Sigurno da je potrebno napraviti i određen vlastiti primjer, ali ja isto mislim da trebamo biti oprezni u takvim potezima jer naravno, treba uzeti u obzir da je proračun kao takav zaista sveobuhvatan. Ima tu još puno stvari koje treba napraviti. Tako ćemo to i sutra predstaviti. To je jedan u nizu koraka, ali zaista jedan u nizu koraka. Na nama svima je da sad još više i jače upremo na posao. Te strukturne iskorake i reformski paket koji planiramo provesti u djelo koje će se vidjeti već u ovom proračunu.”

Neke od naknada socijali bit će jako brzo smanjene

“Neke od tim mjera će već u drugom tromjesečju biti u saborskoj proceduri, a primjenu očekujemo u drugoj polovici godine”, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Komentiraj