Ministar zdravlja Siniša Varga rekao je u petak u Koprivnici kako je izbjeglicama do danas pruženo 6014 zdravstvenih usluga, 138 ih je hospitalizirano, a pojavom hladnijih dana, kako je rekao, povećava se opasnost od respiratornih infekcija.

Ministar Varga pohvalio je stručne službe, ponajprije liječnike i medicinske sestre, koji, kako je rekao, na terenu odrađuju svoje zadaće na visini.

 

  • Na konferenciji o nacionalnim preventivnim programima u koprivničko-križevačkome županijskom Zavodu za javno zdravstvo ministar Varga govorio je o važnosti preventivnih programa koji se provode diljem Hrvatske.

 

Rekao je da je za sve češće maligne bolesti krivac stil života koji obuhvaća konzumaciju duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, a treba spomenuti i rast tjelesne težine te sve veću izloženost građana stresu.

Nakon konferencije, ministar se zaputio u obližnji trgovački centar, gdje je vidio kako se preventivne akcije zdravstvenih djelatnika provode na terenu. Tu je odgovarao na novinarska pitanja, a jedno od njih se odnosilo na obvezno cijepljenje protiv HPV-a.

Cijepljenje protiv HPV-a stavljeno je u obvezni kalendar cijepljenja, ali se još provodi na dobrovoljnoj razini. Na svima nama je da animiramo roditelje, educiramo djevojčice i dječake kako bi iskoristili mogućnost dobivanja cjepiva. Ono jamči da osoba za života neće oboljeti od karcinoma grlića maternice ili bilo koje bolesti povezane s humanim papiloma virusom. Želim reći da muška populacija također može oboljeti od tog virusa, zbog čega je važno da se i dječaci odazovu pozivu na cijepljenje, rekao je ministar Varga te dodao kako je cjepivo osigurano za sve učenike prvih razreda srednjih škola.

Komentiraj