MINISTAR TOLUŠIĆ: Kontrola kakvoće odsad ista za domaća i uvozna vina

Autor:

28.06.2012., Veliki Lovrecan - Nekad gradjevinski poduzetnik danas vinar Marijan Matijasec na 6 hektara zasadio je vinograd i izgradio podrum kapaciteta 135 tisuca litara vina. 
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić donio je pravilnik kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet, odnosno ista pravila vrijede i za domaća i uvozna vina, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva poljoprivrede.

Riječ je o Pravilniku o izmjenama i dopunama Pravilnika o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima, podrumskoj evidenciji i proizvodnom potencijalu kojim se propisuje jedinstveno postupanje u kontroli kakvoće vina pri stavljanju vina u promet. Navedeni Pravilnik je objavljen u Narodnim novinama.

Izmijenjenim pravilnikom postupanje i procedura za stavljanje u promet domaćih vina izjednačene su s procedurama za vina koja su u Hrvatsku uvezena u rinfuzi, a prije njihovog stavljanja u promet u pretpakovinama, navodi se u priopćenju.

“Kao što sam obećao domaćim vinarima, od sada se sva vina iz uvoza moraju slati na analizu i ocjenu prije puštanja u promet. Na taj način ćemo pratiti sljedivost vina odnosno obilježiti ih evidencijskim markicama”, izjavio je Tolušić.

Izmijenjenim pravilnikom se omogućava i veći broj “dobrovoljnih” uzoraka za vina iz uvoza (uzorci o trošku osobe koja puni odnosno vino stavlja u promet), koje uvoznik sam može dostaviti Zavodu za vinarstvo radi ocjene sukladnosti s dokumentom za vina iz uvoza.

Osim “dobrovoljnih” uzoraka, omogućeno je i logično razdoblje (15 dana) unutar kojeg nadležne inspekcije mogu iz pošiljke u mirovanju uzeti uzorak na temelju analize rizika. Na taj će se način racionalizirati troškovi uzorkovanja, kako se vino iz iste pošiljke ne bi na nekoliko mjesta (u prodaji) uzrokovalo radi analiza, čime se izbjegava višestrukost uzorkovanja vina iz iste pošiljke, kaže se u priopćenju

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)