Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević u Studiju 4 najavio je ukidanje projekta obveznog energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje.

“Nije mi želja opterećivati ljude nečim što nije potrebno. Proučili smo i strukturu i problematiku i konzultirali se – ukinut ćemo odluku o certificiranju o apartmana koji se iznajmljuju”, rekao je.

“U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i s time smo riješili dileme oko tih certifikata”, dodaje.

Kuščević smatra da proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je započela Vlada prije pet godina, ide relativno dobro.

Kuščević: Osnivanje Agencije pogrešno

“Zaprimljeno je oko 800 tisuće zahtjeva, a riješeno ih je više od 400 tisuća”, navodi.

Ipak, ističe i kako je osnivanje Agencije bilo pogrešno te naglašava da je važnije trebalo biti ojačati ispostavu na terenu. Usto, poručio je da danas Agencija rješava oko 35 posto predmeta, dok agencije na terenu imaju prosjek od preko 55 posto.

“Zadali smo kratke ciljeve – želimo obraditi sve predmete do kraja ove godine”, ističe..

“Ministarstvo će urediti sustav tako da neće biti potrebno baviti se bespravnom gradnjom”, najavio je, dodajući da će se ubrzati i pojeftiniti postupak gradnje kako bi građanima sve bilo lakše i isplativije.

Komentiraj