Ministar obrane Josip Buljević sastao se u ponedjeljak, u sklopu posjeta Kosovu, sa zapovjednikom operacije NATO-a na Kosovu (KFOR) general bojnikom Guglielmom Luigijem Migliettom te potom posjetio pripadnike 20. hrvatskoga kontingenta u okviru KFOR-a, priopćilo je ministarstvo obrane.

Tijekom razgovora sa zapovjednikom KFOR-a razmijenjena su mišljenja o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na Kosovu i jugoistočnoj Europi te naporima koje KFOR poduzima u cilju daljnje stabilizacije stanja i održavanja sigurnosti na Kosovu, stoji u priopćenju.

Ministar Buljević je istaknuo da je KFOR imao veliku ulogu u osiguravanju transformacije Kosova u funkcionirajuću demokraciju, ali da i dalje vidi ulogu KFOR-a na Kosovu, posebno u svjetlu nestabilnog europskog sigurnosnog okružja te novih prijetnji i izazova.

“Stabilnost Kosova je presudna za stabilnost jugoistočne Europe”, kazao je hrvatski ministar, dodavši kako je stabilnost jugoistočne Europe od iznimnog značenja za Hrvatsku.

“Kao članica NATO-a, Hrvatska će se zalagati za nastavak djelovanja operacije KFOR dok prilike to zahtijevaju”, istaknuo je ministar.

Posjet Kosovu Buljević je iskoristio i za susret s pripadnicima 20. hrvatskog kontigenta i zahvalio se pripadnicima OSRH na profesionalnom izvršavanju zadaća.

Hrvatski kontingent se sastoji od 22 pripadnika Oružanih snaga RH, pri čemu je riječ o letačkom, logističkom i stožernom osoblju, a u operaciji sudjeluju s dva transportna helikoptera (Mi-171 Sh). Hrvatski kontingent je fokusiran na izvršavanje zadaća zračnog transporta, rad u NATO-ovom stožeru operacije KFOR te rad u savjetničkim timovima NATO-a na razini ministarstva Kosovskih snaga sigurnosti i samih Kosovskih snaga sigurnosti.

Pripadnici Oružanih snaga RH u operaciji potpore miru sudjeluju od 2009. U operaciji je ukupno sudjelovalo 410 pripadnika OS RH, među kojima i 12 žena. Tijekom sudjelovanja u operaciji KFOR pripadnici OS RH ostvarili su ukupno 7.849 letova.

Komentiraj

FOTO:HINA / OSRH / KFOR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.