Američki predsjednik Donald Trump prisustvovao je u petak u Parizu zajedno s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom svečanom mimohodu američkih i francuskih vojnika u povodu obilježavanja stogodišnjice ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat, te najvećeg francuskog nacionalnog praznika Dana Bastilje.

U sklopu svečanosti bilo je i nadlijetanje borbenih zrakoplova dviju zemalja koje simbolizira vojnu suradnju Francuske i SAD-a na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta. Parada na Elizejskim poljanama uslijedila je nakon dana razgovora Trumpa s Macronom, obilaska Pariza za prve dame, te večere za četvero u restoranu na Eiffelovu tornju.

“Sjajna večer s predsjednikom Emmanuelom Macronom i gospođom Macron. Otišli smo na Eiffelov toranj na večeru. Odnosi s Francuskom jači no ikad”, napisao je na Twitteru Trump.

Svečanosti privode kraju posjet koji je Macron želio iskoristiti da ojača francuski položaj na svjetskoj pozornici, a također bi mogao pomoći američkom čelniku koji je zbog stajališta o klimatskim promjenama i slobodnoj trgovini ostao bez međunarodnih prijatelja.

Trump, koji je predmet istrage o navodnoj ruskoj upletenosti u američke izbore 2016. čini se da je u četvrtak ostavio vrata otvorenima za daljnje razgovore o pariškom klimatskom sporazumu iz kojeg je povukao svoju zemlju ranije ove godine.

Na svečanom mimohodu dvojica čelnika države sjedila su zajedno, komunicirajući međusobno vrlo srdačno, dok su borbeni zrakoplovi nadlijetali.

Trump je salutirao dok je vojno osoblje – neki odjeveni u vojne odore iz Prvoga svjetskog rata – prolazilo a u pozadini im je bio Slavoluk pobjede.

Za Francusku, ovogodišnji Dan Bastilje ima dodatnu važnost kao prva godišnjica jednog od najsmrtonosnijeg napada islamističkih ekstremista  u zadnjih nekoliko godina.

Nakon svečane smotre, prve kojoj prisustvuje kao predsjednik, Macron će otputovati u Nicu, gdje će se pridružiti komemoraciji za 86 osoba koji su poginuli kad je Tunižanin kamionom nasrnuo na mnoštvo koje se zateklo na šetalištu u tom gradu prije godinu dana.

Komentiraj