Čelnik Bloka umirovljenici zajedno, saborski zastupnik Milivoj Špika poručio je u petak kako njegova stranka neće podržati najavljenu mirovinsku reformu po kojoj će se u starosnu mirovinu od 2028. ići sa 67 godina, dok će se prijevremena mirovina, u koju bi se moglo ići najranije sa 62 godine, penalizirati s 0,3 posto po mjesecu.

“To je pogrešna politika koju BUZ neće podržati”, rekao je Špika u Hrvatskom saboru nakon stanke koju je Klub BUZ/HSLS, dio vladajuće Domoljubne koalicije, o toj temi zatražio s još nekolicinom klubova.

Smatra i kako nema spasa mirovinskom sustavu ako ne dođe do povećanja broja radnih mjesta.

Zakon je, podsjetio je, mijenjala 2013. godine Kukuriku koalicija. “Definirano je da će se u mirovinu ići sa 67 godina, ali od 2038. godine. “Sada u ovim reformama, bez ičije prisile se to pomjera nepotrebno. Hrvatska javnost mora znati da je mirovinski sustav isključivo u domeni Hrvatske, a skraćivanjem roka odnosno povećanjem na 67 godina kumulativno znači dvije godine produljenja radnog vijeka što znači u kumulativi na kraju ušteda u proračunu 60 milijardi na koncu cijelog procesa. S druge strane povećat ćemo broj nezaposlenih za 90 tisuća ljudi i ne znam zašto se to u ovom trenutku radi”, poručio je Špika.

Zastupnik oporbene Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja naglasio je kako njegova stranka nikada nije prihvatila produljenje roka sa 65 na 67 godina za odlazak u mirovinu i bila je suzdržana oko tog zakona. “S obzirom da je to bilo predviđeno za 2038. godinu rekli smo da dovoljno imamo vremena i dovoljno još političkih utakmica da to možemo izbrisati, no sad su se stvari ovim prijedlogom pogoršale”, rekao je Hrelja.

Podsjetio je kako je 2010. tadašnja premijerka Jadranka Kosor povećala penalizaciju. “Rezultat je bio da smo mali 21 tisuću prijevremenih umirovljenja. Tako će i ove godine biti stampedo prijevremenih mirovina jer građani imaju pravo iskoristiti za sebe povoljnije pravo”, upozorio je Hrelja.

“Da li smo svi za provođenje reformi? Očito nismo”, poručio je Ivan Šuker (HDZ) koji je zastupnicima poručio da sačekaju da se “taj paket prvo nađe na stolu pa da se o njemu onda počne raspravljati”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.