Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić u subotu je najoštrije osudio incidente koji su popratili obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Kninu, priopćeno je iz ureda IDS-a.

“Danom pobjede i domovinske zahvalnosti slavimo jednu od najčasnijih pobjeda našeg naroda. Umjesto da budemo veliki u slavlju, mi gledamo prizore kojih se svaki pristojan čovjek mora sramiti”, naveo je Miletić.

Kao potpunu suprotnost događajima iz Knina, s ponosom ističe mimohod u Puli na kojem su u petak građani na dostojanstven način odali počast svim hrvatskim herojima i  bez najmanjeg incidenta obilježili Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan Hrvatskih branitelja.

Miletić je poražavajućom nazvao “činjenicu” da nitko od državnih dužnosnika nije reagirao na neprihvatljivo isticanje ustaških simbola i skandiranje ustaških pokliča na koncertu Marka Perkovića Thompsona koji je prenosila HRT. U zemlji koja se posljednjih godinu dana suočava s erupcijom nacionalističkog ekstremizma, ustaštvo kao da postaje legitiman politički stav, ustvrdio je.

“To je izuzetno loše, sramotno i opasno. Siguran sam da građani Hrvatske znaju jako dobro razlikovati domoljubne vrijednosti od netrpeljivosti prema sugrađanima drugih vjera i nacija. Zbog toga ovim putem želim izraziti i svoje čuđenje činjenicom što nitko od državnih dužnosnika nije reagirao na te sramotne ispade i poručujem da IDS neće dozvoliti da takvo ponašanje prešutno postane dio prihvatljivog javnog diskursa”, poručio je Miletić.

Naglasio je i kako u “modernoj i uljuđenoj europskoj zemlji kakva bi Hrvatska trebala biti, nema mjesta za  govor mržnje i paljenje tuđih zastava”.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.