Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić ocijenio je dugoročno štetnim, nepromišljenim i strateški potpuno promašenim prijedlog izmjena Zakona o PDV-u koji predviđa podizanje PDV-a u ugostiteljstvu s 13 na 25 posto, te je pozvao Vladu da “ne srlja” u to.

“Mi u IDS-u držimo da je ova reforma ishitrena i dugoročno štetna za hrvatskog gospodarstvo,” rekao je Miletić na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Puli.

IDS smatra da se ovakvim prijedlogom “zatvara rupa u proračunu bez sagledavanja šire strateške slike”, rekao je Miletić.  Drži da će to u konačnici dovesti do nepoželjnih posljedica odnosno do pada konkurentnosti hrvatskog turizma, smanjivanja investicija i zaposlenosti te usporavanja podizanja potrebne razine ponude i usluga.

Rekao je kako je to loše za hrvatsko gospodarstvo i hrvatski turizam jer se “zagreblo u jednu propulzivnu djelatnost koja će kratko osigurati državi benefite ali dugoročno će se izgubiti na kvaliteti i na investicijama u turističkom sektoru”.

Podsjetivši kako je upravo na prijedlog IDS-a 2013. godine stopa PDV-a za ugostiteljstvo smanjena s 25 na 10 posto, što je kasnije korigirano na 13 posto Miletić je kazao kako umjesto da se učini iskorak i da se za ugostitelje nakon uvedene fiskalizacije razmišlja o uvođenju paušala, Vlada sada  predlaže povećanje PDV-a.

“Turizam je  izuzetno bitna strateška gospodarska grana Hrvatske a Istra sudjeluje s više od jedne trećine ukupnog hrvatskog turizma. Ovaj je potez potpuno u suprotnosti sa Strategijom razvoja turizma koju je Sabor usvojio, gdje je naglašena potreba smanjena utjecaja sezonalnosti kako ne bismo govorili o turističkoj sezoni već o turističkoj godini,” istaknuo je Miletić.

Povećanjem PDV-a u turizmu apsolutno se, rekao je, negira Strategija razvoja turizma Hrvatske i na taj se način turizam stavlja u podređen položaj u odnosu na izravne konkurentske destinacije. U prilog tomu naveo je primjer Italije, Španjolske i Francuske, koje imaju 10 posto PDV-a na usluge smještaja i ugostiteljstva, te Portugal, koji ima šest posto na smještaj a 13 posto na ugostiteljstvo.

“Jedino Grčka je u istom položaju kao Hrvatska i mislim da idemo u smjeru grčkog scenarija jer podizanjem stope PDV-a hrvatski turizam ponovno stavljamo u nepovoljniji položaj,” ustvrdio je Miletić.
“Kolege iz Mosta u predizbornoj su kampanji vrlo jasno naveli da se tri godine neće dirati porezi, da se neće povećavati. Poput javnobilježničkog potpisa na proteklim parlamentarnim izborima i ovo je obećanje bilo jako kratkoga daha,” rekao je Boris Miletić. Apelirao je na Vladu da ne srlja u nepromišljeno povećanje poreza u turizmu i ugostiteljstvu jer to dugoročno šteti hrvatskim gospodarskim interesima.

Komentiraj