Predsjednik Istarskoga demokratskog sabora (IDS) Boris Miletić poručio je u subotu iz Umaga da je pitanje manjina prevažno i preosjetljivo da bi bilo predmet “prepucavanja”.

“Prava manjina su pokazatelj civilizacijskog dosega nekog društva”, istaknuo je Miletić odgovarajući na pitanje novinara o pismu predsjednika Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorada Pupovca predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović i njezinog odgovora.

Istaknuvši da je pitanje manjina prevažno i preosjetljivo da bi bilo predmet takvih “prepucavanja”, Miletić je rekao kako su prava manjina pokazatelj civilizacijskog dosega nekog društva te da to nije pitanje ideologije, nego elementarne pristojnosti i širine. Osudio je svako ponašanje koje kod pripadnika manjina izaziva nesigurnost ili strah.

“Takvo je ponašanje vrijedno samo osude i prijezira”, istaknuo je predsjednik IDS-a Boris Miletić nakon stranačkog sabora u povodu 26. obljetnice osnutka IDS-a.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac uputio je predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović pismo u kojemu upozorava na jačanje atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj, ocjenjujući kako bi to moglo ugroziti elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i društvenu sigurnost.

Predsjednica Grabar-Kitarović je odgovoru Pupovcu rekla da se slaže s njegovim tvrdnjama da je u hrvatskom društvu porasla nesnošljivost, ali kako taj proces nije započeo nakon formiranja i izbora nove Vlade, nego prije, te poručila da snošljivost pretpostavlja uzajamnost uvažavanja i poštovanja. Podsjetila je na rečenicu bivšeg premijera Zorana Milanovića “ili mi ili oni” u izbornoj noći nakon prvoga kruga predsjedničkih izbora te najavu sada predsjednika vodeće oporbene stranke u Hrvatskoj  “pokazat ćemo im što je pakao”.

Predsjednica je, među ostalim, rekla kako je neprihvatljivo svako zaoštravanje javnoga diskursa od drugih aktera na političkoj sceni.  U tome smislu posebice smatra potpuno neprihvatljivim izvikavanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni”, koji, kako je napomenula, “šteti nacionalnoj koheziji, državljanskom zajedništvu i interesima Republike Hrvatske”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.