Predsjednik IDS-a Boris Miletić prozvao je u četvrtak Vladu da je, prijedlogom Saboru da odbije prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku da se dopunama Kaznenog zakona zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine kažnjava propagiranje nacističkog, fašističkog i ustaškog režima, službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru.

“Današnjim potezom Vlada je službeno pozvala na normalizaciju ustaštva u hrvatskom javnom prostoru. To je potez bez presedana u suvremenoj Europi”, poručio je Miletić.

Najavio je da će o ovoj Vladinoj odluci obavijestiti Europski parlament i sve relevantne europske institucije, uvjeren da Hrvatska zbog toga “sasvim opravdano” može očekivati međunarodnu reakciju.

“Osuda ustaštva nije političko, nego civilizacijsko pitanje, a Vlada je danas jasno rekla da se ne želi obračunati s fašističkim zlom koje je odnijelo desetke tisuća života, koje je ubijalo i slalo ljude u logore samo zato jer su druge vjere ili nacionalnosti. Time je zadala brutalan udarac demokraciji i širom otvorila vrata mržnji, netoleranciji i šovinizmu”, istaknuo je Miletić.

Naglasio je kako je sada na saborskim zastupnicima hoće li prihvatiti Vladin prijedlog ili izglasati zakonske dopune.

“Antifašizam je jedan od temelja slobodne Europe – ne želim vjerovati da će Hrvatski sabor to dovesti u pitanje”, zaključio je predsjednik IDS-a.

Vlada je sa sjednice Saboru predložila da ne prihvati prijedlog IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku, uz obrazloženje da u Kaznenom zakonu već postoji okvir koji sankcionira kaznena djela mržnje te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a osnovano je i Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, od kojeg se očekuje cjelokupna analiza stanja te preporuke.

Komentiraj

FOTO:hina
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.