Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je da na summitu zemalja koje se nalaze na balkanskoj migrantskoj ruti očekuje konstruktivni razgovore u Bruxellesu o migrantskoj krizi, a ne usvajanje neprovedivih zaključaka.

“Očekujem konstruktivne razgovore, to je temeljni razlog zašto sam došao u nedjelju popodne i propuštam izbornu kampanju. Došao sam razgovarati, a ne usvojiti zajedničke zaključke sastanaka koji ne vode nikamo. Mi bismo mogli lako prihvatiti nacrt. Dakle, ako se zemlje obvežu da neće prebacivati drugim zemljama u lancu a bez točnog odobrenja tih zemalja, onda za Hrvatsku nema rizika, jer smo četvrti u lancu”, rekao je Milanović novinarima po dolasku na mini summit u Bruxellesu.

 

  • U nedjelju popodne u Bruxellesu su se na poziv predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera okupiti čelnici osam zemaljan članica EU-a i triju nečlanica, kako bi pokušali dogovoriti bolju suradnju svih zemalja koje se na nalaze na migrantskoj ruti od Grčke do Njemačke.

 

Na tom mini-summitu sudjelovaju hrvatski premijer Zoran Milanović, austrijski kancelar Werner Faymann, njemačka kancelarka Angela Merkel, premijer Bugarske Bojko Borisov, Grčke Aleksis Cipras, Mađarske Viktor Orban, Slovenije Miro Cerar, Srbije Aleksandar Vučić te predsjednici Rumunjske Klaus Iohannis i Makedonije Gjorge Ivanov, a naknadno je pozvan i albanski premijer Edi Rama.

Milanović je ponovio da rješenje treba tražiti na grčko-turskoj granici i tamo zaustaviti priljev migranata, istaknuvši da nije moguće poštovati schengenska pravila kada ljude nekontrolirano i masovno ulaze.

Cerar je rekao da od ovoga summita očekuje konkretan akcijski plan koji može biti brzo proveden jer će se u suprotnom “Europa početi raspadati”.

Na upit, što očekuje od Hrvatske, Cerar je odgovorio da očekuje da se “počne ponašati drukčije nego što se dosad ponašala”.

“Komunikacija s Hrvatskom je bila loša ili je nije bilo, a to nije naša krivica. Očekujem od Hrvatske da ne šalje ljude u Sloveniju na disperziran način, a da nas obavještava gdje ih možemo očekivati, nego ih gura u rijeke, preko granice, gladne i umorne. Mi doista očekujemo uspostavu suradnje u skladu s europskim vrijednostima”, rekao je Cerar.

 

  • Orban je rekao da je na ovaj sastanak došao kao promatrač jer njegova zemlja više nije migrantskoj ruti.

 

“Spreman sam prenijeti naša dobra iskustva ako to netko želi, a to je kako poštovati međunarodna pravila i obveze. Nadam se da će se ovoga popodneva okončati s politikom otvorenih granica, što je potupno protiv Schengena te s politikom pozivanja migranata”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izrazila nadu da će se na sastanku naći zajednički odgovor problema migranata.

Samo dva tjedna nakon summita EU-a o migrantima ovaj mini summit tražila je Merkel, rekli su diplomati.

Mnogi ga vide kao pokušaj Junckera i Merkel da izvrše pritisak na države središnje i jugoistočne Europe da surađuju međusobno u upravljanju migrantskim valom.

Komentiraj