VIDEO: MILANOVIĆ: Nećemo nikoga sprječavati da uđe u Hrvatsku

Premijer Milanović održao je press konferenciju na temu izbjegličke krize.

“Prvo, hvala svima koji pomažu ovih dana. Kriza ne ugrožava Hrvatsku sigurnosno, ali stvara problem”

“Pokazali smo da imamo srce. Ali imamo i mozak. Oni koji pozivaju na zatvaranje granica neka kažu što misle time. To nije zatvaranje graničnih prijelaza.”

“Hrvatska prima, ali naši kapaciteti su mali. Mi više ne možemo, ušlo je više od 13 tisuća ljudi, nešto malo je izašlo.”

“Hrvatska kopnena granica prema Srbiji, je jedini slobodan ulaz u Europsku uniju. Mađarska je granicu zatvorila žicom, to nije rješenje. Ali nije rješenje niti da Hrvatska bude tzv HotSpot, da postane sabirni centar za izbjeglice. Od danas počinjemo primjenjivati druge metode, ljudske.”

“Moguće je i dopušteno i civilizirano da Grčka počne poštivati pravila i da zaustavi priljev. Zašto oni to rade? Zašto Europa to dopušta?”

“Mi izbjeglicama poručujemo da kroz Hrvatsku mogu proći. Uvijek. Jer njihova destinacija nismo mi. Naši susjedi su se ujedinili i uperili prste u Hrvatsku.  Što žele? Da napravimo bodljikavu žicu, da budemo kao Mađarska? Zatvoriti Bajakovo? pa to je žila kucavica za Hrvatsku. Zatvoriti polja fizički nije moguće. Vojska također nije rješenje, ni zakonsko, ni ustavno ni civilizacijski.”

“Pozivamo Europsku uniju da shvati da neće Hrvatska biti HOT SPOT, kako to kažu birokati s plaćom od 10 tisuća eura. Neće Hrvatska imati sto tisuća izbjeglica, a Europa će birati koga će si uzeti, koga ne”

“Ovo je ispod dna, ovo što rade neki koji ovu krizu pokušavaju iskoristiti sada.”

“Angela Merkel je pozvala ljude, i oni su sad nagrnuli. Hrvatska je u stanju primiti par tisuća građana.”

“Inicirao sam VNS, mada vidim da se u Zagrebu održavaju razni alternativni skupovi, koje organiziraju oni koji ne donose nikakve odluke. Mi smo domoljubi i ljudi koji imaju mozak, i znat ćemo se obraniti. Ne govorim kao neki drugi da nam prijeti islamski val, to nije ljudski.”

“Bit ćemo fleksibilniji. Mi ljude na način kako je to formalno propisano, popisivanje i smještanje, više ne možemo. Dat ćemo im vode, hrane, zbrinuti bolesne, i neka idu dalje.”

 

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.