Premijer Zoran Milanović, komentirajući jučerašnje obilježavanje 20. obljetnice genocida u Srebrenici i napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića te kako će se to odraziti na regionalne odnose, izjavio je u nedjelju da se to neće dobro odraziti, a najmanje će se (dobro) odraziti na Srebrenicu, u kojoj danas živi trećina ljudi, u odnosu na 1991. godinu, i u koju se, kako drži, “život neće vratiti”.

Ocijenio je kako je to je bio mučan događaj te da neće nikome dijeliti savjete je li ili nije trebalo doći i što je prethodilo obilježavaju 20. obljetnice genocida u Srebrenici, za koji, istaknuo je Milanović, “nije kriv srpski narod, već razbojnici u njegovim redovima, koji nisu pitali srpski narod smiju li to napraviti”.

 

  • Ubijeno je osam tisuća ljudi, ako to nije početak genocida onda ne znam što jest, izjavio je premijer Milanović u nedjelju prilikom obilaska Parka prirode Kopački rit.

 

Na novinarski upit putuje li danas u Bruxelles na sastanak čelnika zemalja članica EU, premijer Milanović kazao je da je trebao otputovati, ali je danas stigla informacija kako je taj sastanak otkazan, i da će se održati samo sastanak zemalja članica eurozone, što je ocijenio ‘neozbiljnim pristupom’.

Mi koji nismo u eurozoni, i sigurno nećemo biti još neko vrijeme, ne odlučujemo hoće li Grčka tamo ostati. Mi nismo kreditirali Grčku i naši poreznici s time nemaju veze, pa je to u stvari jedan show, ocijenio je premijer Milanović.

Dodao je kako se Hrvatsku ne pita hoće li Grčka ostati u eurozoni, već hoće li ostati u Europskoj uniji, ako ne bude u eurozoni, te kako smatra da hoće i da ne vidi osnove za priče da bi Grčka trebala napustiti EU ako napusti eurozonu, jer to ugovorima nije predviđeno i tome će se protiviti.

Suosjećam s grčkim narodom, ali netko tamo treba preuzeti odgovornost. Bilo je neozbiljnosti s jedne i druge strane, kazao je premijer Milanović.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.