Zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković komentirajući izjavu ministra Vlahe Orepića vezano za manipuliranje nelegalnim prebivalištima srpske manjine u Vukovaru, ustvrdio je u utorak da je ‘najproblematičniji dio’ Orepićeve izjave ‘o broju građana srpske nacionalosti u Vukovaru, to što ministar nije do kraja rekao isitinu’.

“A to je da pitanje prebivališta ili kako ih on naziva lažnih prebivališta, nije proizvod manipulacije bilo koje zajednice nego je stvar neuređenosti i nefunkcioniranja države i državne administracije i ne odnosi se samo na Srbe, već i na Hrvate i druge koji žive u Vukovaru”, izjavio je Milaković na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Dodao je kako se nada da je ministar Orepić korektno “provodio zakon i brisao i one druge”.

Po Milakovićevom mišljanju, broj stanovnika se u Vukovaru ne može promjeniti sređivanjem evidencije o prebivalištu nego tek idućim popisom stanovništava.

“U ovom slučaju može se promjeniti samo broj birača”, dodao je.

Milaković tvrdi da se pravo srpske manjine na uporabu srpskog jezika i ćiličnog pisma veže za zadnji popis stanovnika, i dok se god on ne promjeniti ne može doći ni do osporavanja tog prava.

Naveo je podatak po kojem je u Vukovaru 2011. godine “izbrojano” 9.654 pripadnika srpske nacionalne manjine.

“A bilo je 12.800 onih Srba koji su u Vukovaru imali prebivalište, dakle 3.000 više i to je ono što dokazuje koliko su te manipulacije izražene. I onda kada gradonačelnik izađe s podatkom da je on pronašao u popisu birača 400 Srba koji ovdje ne žive. Dakle, 2011. ih je mogao pronaći 3.100 i to ne bi utjecalo na krajni rezultat popisa stanovništva jer je očito da ti ljudi nisu niti bili upisani u popis stanovništva”, naveo je Milaković.

Na pitanje novinara o njegovom stajalištu prema predsjedniku Srpskog narodnog vijeća (SNV) Miloradu Popovcu, Milaković je kazao da uloga Pupovca posljednjih godina često nije bila u interesu srpske zajednice u Hrvatskoj.

“Mi nažalost ne možemo zaboraviti njegovu ulogu u trenucima kada su Srbi izgubili poziciju konstitutivnog naroda u Republici Hrvatskoj”, dodao je.

(Hina) xzdra ysp

Komentiraj