Zbog praznina “otkrivenih” u Zakonu o pravima i dužnostima zastupnika, koji je proljetos izmijenjen na zahtjev Mosta, saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove u četvrtak je, na inicijativu Nenada Stazića (SDP) formirao radnu skupinu koja treba “popraviti” taj zakon.

Most je predložio “nedorečen, tupav zakon”, zastupnik mora imati pravnu zaštitu, rekao je Stazić nakon što je, tijekom dogovora o primjeni odluke kojom će se kažnjavati zastupnici koji neopravdano izostanu iz Sabora, postalo jasno da se zastupnik, kojeg se novčano kazni neće na to moći žaliti, odnosno zakon za to nije predvidio pravni lijek.

Nisam za to da se štiti lijenost, ali prvi zastupnik koji bude novčano kažnjen bit će na stupu srama, mediji će to učiniti, upozorio je Stazić.

Potrudio sam se da budem prvi, “otkrio” je Mostov Marko Vučetić, navodeći da ga zbog obrane jednog doktorskog rada, prošli petak nije bilo u Saboru.

Dopustimo da se stvore problemi, pa ćemo ih riješiti, a kazna će mi čak biti PR, procijenio je Vučetić koji zastupničku dužnost obnaša volonterski, plaću, naime, ne dobiva u Hrvatskom saboru.

Rasprava o spomenutoj odluci, “otkrila” je i da se zastupnicima, koji su ujedno i vijećnici, neće opravdati ako sa saborskog zasjedanja izostanu zbog odlaska na sjednicu predstavničkog tijela u koje su izabrani. Naime, kad se zakon mijenjao stav je predlagatelja bio da bi se, ako bi se to pravdalo, poslala poruka kako je vijećnička dužnost važnija od zastupničke.

Odbor je prihvatio Stazićev prijedlog, pa će na izmjenama Zakona raditi stručna služba odbora te zastupnici Stazić, Vučetić, Željka Josić (HDZ) i Silvano Hrelja (HSU).

Sabor je u travnju, na inicijativu Mosta, izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time otvorio mogućnost da se zastupnici po prvi put novčano kažnjavaju za neopravdan izostanak s plenarne sjednice. Za svaki takav izostanak mjesečni bi im se paušal od 1500 kuna umanjivao za jednu tuzemnu dnevnicu. Opravdanim se smatra izostanak u slučaju bolesti, što će zastupnik morati dokazati liječničkom potvrdom, zbog smrtnog slučaja u obitelji, sudskog poziva, nazočnosti društvenim, političkim kulturnim i drugim skupovima na koje je zastupnik pozvan.

Šukeru ‘odobreno’ da bude u NO Fine, pa prijedlog povučen

Odbor je utvrdio promjene u nekoliko saborskih radnih tijela – za potpredsjednike odbora za Hrvate izvan Hrvatske, za prostorno uređenje te za ratne veterane predložio je nezavisnog Željka Glasnovića, te Mostove Slavena Dobrovića i Mira Bulja.

Odbor se suglasio da iz reda zastupnika u Nadzorni odbor Fine, umjesto Damira Felaka ‘uđe’ Ivan Šuker, no predsjednik Odbora Ante Sanader (HDZ) pred sam je kraj sjednice izvijestio da se taj prijedlog povlači i da će se naći na nekoj od slijedećih sjednica.

HNS-ovu Božicu Makar Odbor je predložio za članicu Nadzornog odbora HBOR-a iz reda zastupnika, a Mostovu Ivanu Ninčević Lesandrić za zamjenicu članice, do sada je bilo obrnuto.

Komentiraj