Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da će sporazum između EU-a i Turske biti ključan za rješavanje migrantske krize u Europi, ali je jasno dala do znanja da Unija neće žrtvovati demokratska načela da bi pridobila Ankaru.

Govoreći uoči summita na kojem bi se trebao postići dogovor o zaustavljanju migrantskog vala prema Europi u zamjenu za ustupke Turskoj, Merkel je rekla da preostaje riješiti pitanje liberalizacije viznog režima za Turke i zabrinutost Cipra, prije nego što EU pristupi ubrzanju pristupnih pregovora s Ankarom.

Merkel je pod velikim pritiskom domaće javnosti da riješi migrantsku krizu, nakon što je više od milijun tražitelja azila ušlo u Njemačku prošle godine. Birači su njezine konzervativce kaznili ovoga vikenda na regionalnim izborima na kojima je veliki uspjeh ostvarila protuimigrantska stranka AfD.

Merkel je u obraćanju parlamentu ustrajala da će dogovor s Turskom pomoći. “Sutra i prekosutra na kocki je slijedeće, možemo li postići sporazum koji nam, po prvi puta, daje šansu za održivo, europsko rješenje izbjegličkog pitanja”, rekla je.

Kancelarka je upozorila da se nitko ne bi trebao zavaravati usporavanjem priljeva migranata u Njemačku zbog zatvaranja granice u Austriji i ostalim zemljama na tzv. balkanskoj ruti.

“Trenutno olakšanje u Njemačkoj i ostalim zemljama je jedna stvar. Situacija u Grčkoj je druga i svi bi trebali biti zabrinuti jer ona nije bez posljedica za sve nas u Europi”, istaknula je Merkel.

Zatvaranje granica dovelo je u Grčkoj do gomilanja desetaka tisuća migranata koji su ušli iz Turske, što je prema grčkim vlastima neodrživa situacija.

Merkel se trudila ublažiti zabrinutost nekih u Njemačkoj i među europskim partnerima da je spremna ići predaleko kako bi se postigao dogovor s Ankarom. Turska želi otvaranje novih poglavlja u pregovorima s Unijom koji već godinama stoje na mjestu. Cipar je najavio da će to blokirati, ako Ankara ne ispuni već preuzete obveze i ne prizna Cipar.

“Ako otvorimo nova poglavlja u sklopu šire suradnje, jasno je da će se pristupni pregovori između EU-a i Turske odvijati na način koji nema definiran kraj. A to znači da tursko članstvo u EU-u doista nije na dnevnom redu”, istaknula je Merkel.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.