Burundi će se vojno suprotstaviti snagama Afričke unije (AU) ako ta organizacija odluči provesti u djelo plan o slanju snaga za održavanje mira u tu zemlju, upozorio je u srijedu burundijski predsjednik Pierre Nkurunziza.

“Svi bi trebali poštovati granice Burundija. Ako snage Afričke unije dođu…., to će značiti da su napale Burundi i svaki državljanin Burundija morat će im se suprotstaviti. Zemlja će biti napadnuta i mi ćemo se boriti”, kazao je na konferenciji za novinare održanoj u Gitegi.

Afrička unija sredinom prosinca najavila je da će u Burundi poslati misiju za očuvanje mira – Maprobu – s 5000 vojnika, u nastojanju da spriječi nastavak nasilja.
Burundijska vlada već je odbacila tu zamisao, upozorivši da će, ako AU pokuša razmjestiti svoje snage u zemlji bez njezina odobrenja, Maprobu smatrati “agresorom i okupacijskom silom”.
“Ne može se slati vojne snage u neku zemlju ako to ne odobri UN-ovo Vijeće sigurnosti. Rezolucija Ujedinjenih naroda nalaže da međunarodna zajednica mora poštovati neovisnost Burundija i njegove granice”, istaknuo  je Nkurunziza.

Komentiraj