Nizozemski premijer Mark Rutte u srijedu je u telefonskom razgovoru uputio “žuran poziv” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da pristane na osnivanje UN-ova posebnog suda za nesreću zrakoplova MH 17 koji je u srpnju 2014. srušen iznad istoka Ukrajine.

Mark Rutte je “uputio žuran poziv ruskom predsjedniku kako bi se omogućilo suđenje krivcima za nesreću MH17 na UN-ovu sudu”, ističe nizozemska vlada na svojoj internetskoj stranici.

Osnivanje tog međunarodnog suda traži više zemalja, napose Malezija, Nizozemska, Australija, Ukrajina i Belgija. U tome ih podupiru London, Washington i Pariz koji optužuju proruske ukrajinske pobunjenike za rušenje zrakoplova.

 

  • Glasovanje se treba održati u srijedu oko 15.00 h po lokalnom vremenu u New Yorku, ali Rusija se i dalje odlučno protivi tom prijedlogu.

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da će Moskva uložiti veto na rezoluciju UN-ova Vijeća sigurnosti o osnivanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za rušenje zrakoplova Malaysia Airlinesa sa 298 putnika i članova posade, priopćio je Kremlj.

U priopćenju se prenosi Putinova ocjena da osnivanje suda “nije prikladno”, budući da Rusija ima puno pitanja u vezi s istragom kojoj je imala ograničen pristup.

Kijev i Zapad sumnjaju da su proruski separatisti u Ukrajini srušili zrakoplov raketom zemlja-zrak tipa Buk.

Moskva odlučno odbija optužbe i upire prstom na ukrajinske vojnike.

Komentiraj

FOTO:Marko Mrkonjic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.