Almaz-Antej, ruski proizvođač sustava za protuzračnu obranu BUK, čija je raketa pogodila zrakoplov na letu MH17 iznad istoka Ukrajine, osporio je u utorak zaključke međunarodne istrage koju je provela Nizozemska.

U istrazi koja je trajala 15 mjeseci, utvrđeno je da je zrakoplov Malaysije Airlinesa srušila raketa BUK ruske proizvodnje ispaljena s područja pod nadzorom proruskih pobunjenika, navodi se u zaključcima izvješća koje prenose mediji i obitelji žrtava nekoliko sati prije njegove službene objave.

Ruski proizvođač je u utorak održao tiskovnu konferenciju na kojoj je iznio svoje vlastite zaključke pošto je izveo “pokus u stvarnim uvjetima” aktiviravši na tlu raketu BUK blizu pilotske kabine i dijelova trupa Iljušina koji više nije u uporabi.

Taj pokus “u cijelosti pobija nizozemsku inačicu u vezi s tipom upotrijebljene rakete i s mjestom s kojega je ispaljena”, rekao je novinarima izvršni direktor Almaz – Anteja, Jan Novikov.

 

  • Po riječima proizvođača koji je medijima pokazao videosnimku svog pokusa i matematičke analize putanje, raketa koja je srušila zrakoplov MH17 ispaljena je s područja oko kojega su se u to vrijeme sporili pobunjenici i ukrajinska vojska. “Danas sa sigurnošću možemo reći da je Boeing 777 bio pogođen raketom BUK 9M38 iz sela Zarošenske”, na istoku Ukrajine, rekao je čelnik tvrtke Mihail Maličevski.

 

Usto, Almaz-Antej tvrdi da se inkriminirani model rakete BUK od 2011. ne koristi u ruskoj vojsci.

“Raketa 9M38 se više ne koristi u ruskoj vojsci. Od 1986. nije isporučen nijedan model tog tipa, a njegov rok  uporabe je 25 godina. Nakon tog vremena (2011.) njezino je korištenje zabranjeno”, rekao je proizvođač.

“U doba Sovjetskog Saveza Ukrajina je dobila rakete 9M38. Nemamo informacija o tome koliko je danas raketa ostalo u ukrajinskoj vojsci”, dodao je.

Kijev i Zapad optužuju proruske pobunjenike na istoku Ukrajine da su u srpnju 2014. pogrješkom srušili Boeing 777 iz ruskog sustava BUK, pri čemu je poginulo 298 ljudi, uglavnom Nizozemaca. Moskva niječe tu inačicu, upirući prstom u ukrajinske vojnike.

Moskva je u UN-u uložila veto na uspostavu suda koji će goniti krivce za tu nesreću, zatraživši da se pričekaju rezultati službene istrage.

Komentiraj

FOTO:epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.