Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da sporazum o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine nije usmjeren protiv Rusije, istaknuvši da Njemačka želi dobre gospodarske odnose i s Ukrajinom i s Rusijom.

Sporazum će stupiti na snagu početkom iduće godine iako Rusija to želi odgoditi.

“Ovaj sporazum o slobodnoj trgovini nije usmjeren protiv Rusije”, kazala je Merkel na njemačko-ukrajinskoj ekonomskoj konferenciji u Berlinu.

“Upravo suprotno, želimo da Ukrajina ima dobre gospodarske odnose s Europskom unijom, s Njemačkom, ali istodobno i s Rusijom.”

  • Merkel je kazala da Ukrajina može biti dobro mjesto za poslovanje jer ima jeftinu i dobro obrazovanu radnu snagu, pozivajući ukrajinske vlasti da nastave provoditi ekonomske reforme kako bi suzbile korupciju i potaknule njemačke tvrtke na ulaganja.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da se zadnjih mjeseci pojavljuju znakovi pozitivne dinamike u ukrajinskoj ekonomiji, ali i dodao da im treba pomoć Njemačke u reformama.

Merkel je kazala da je Njemačka spremna pomoći Ukrajini na njezinu putu prema ekonomskoj stabilnosti i prosperitetu.

Merkel i Jacenjuk potpisali su sporazum o osnivanju Njemačko-ukrajinske trgovinske komore.

Njemačka je treći po veličini trgovinski partner Ukrajine nakon Rusije i Kine. Njihova trgovinska razmjena iznosila je 2014. 5,2 milijarda eura.

Komentiraj

FOTO:EPA/RAINER JENSEN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.