Motivi napada u Hamburgu moraju biti razjašnjeni, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu, poslavši izraze najdublje sućuti žrtvama i njihovim obiteljima.

Naoružani napadač je u petak u jednom samoposluživanju u hamburškoj četvrti Barmbek usmrtio 50-godišnjeg muškarca te ozlijedio još pet osoba.

Merkel je zahvalila policiji za njihov rad i hrabrost, dodajući da je u neprekidnom kontaktu s ministrom unutarnjih poslova Thomasom de Maiziereom i hamburškim gradonačelnikom Olafom Schlozom

“Žalim zbog žrtava jezivog napada u Hamburgu. Šaljem njihovim obiteljima svoju najdublju sućut”, rekla je Merkel u priopćenju.

Vlasti još uvijek ne znaju što je navelo 26-ogodišnjeg počinitelja, Palestinca rođenog u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, da izvrši napad.

On je 2015. u Njemačkoj podnio zahtjev za političkim azilom, koji mu je odbijen, ali ga se nije moglo protjerati jer nije posjedovao putne isprave.

Vlasti su za njega kazale da je bio poznat kao islamist, ali i kao psihički labilna osoba koja je djelovala sama.

Kako prenose mediji, pozivajući se na svjedoke, napadač je uoči napada, držeći uzdignut nož, uzvikivao “Alahu akbar” (Bog je velik), ali policija to nije potvrdila.

Iako se govori o “vjerskim pobudama” pri napadu, policija trenutno istražuje u svim smjerovima.

Komentiraj

FOTO:EPA/MARIUS ROEER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.