Njemačka kancelarka Angela Merkel založila se u subotu, uoči prvog summita Ujedinjenih naroda posvećenog humanitarnoj pomoći, koji će se održati u Turskoj, za bolju koordinaciju humanitarnih napora.

Dvodnevni summit, koji počinje u ponedjeljak u Istanbulu, nije posvećen konkretnim financijskim obvezama već prije svega boljoj integraciji napora različitih sudionika, kazala je Merkel u svom tjednom obraćanju u Berlinu.

Uz to, cilj je summita ostvariti jedan sveobuhvatniji pregled humanitarnih napora, poput sređivanja preuzetih obveza pomoći u odgovarajućim bankama podataka.

Potrebno je razmotriti i “je li ono što je bilo obećano na raznim međunarodnim konferencijama poslije i napravljeno”, dodala je Merkel ocijenivši da je na mnogo mjesta to izostalo.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, koji organiziraju summit, trenutno 125 milijuna ljudi diljem svijeta treba humanitarnu pomoć.

Merkel planira otputovati u Tursku u nedjelju te se očekuje da će se sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom tijekom posjeta toj zemlji.

Komentiraj

FOTO:EPA/ARNE DEDERT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.