Rješenje sukoba u Siriji traži vojno djelovanje usporedo s političkim procesom u kojem bi trebao sudjelovati i sirijski predsjednik Bašar al-Asad, rekla je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel.

“Što se tiče Sirije kažem sljedeće: trebamo vojni angažman ali vojni napori neće donijeti rješenje, trebamo i politički proces”, rekla je kancelarka za radio Deutschlandfunk. Taj proces još nije usitinu pokrenut”, dodala je.

Taj politički proces može doživjeti uspjeh samo ako predsjednik Asad sudjeluje izravno u raspravama, naglasila je njemačka kancelarka.

“Kako bi se postiglo rješenje, potrebno je uključiti istovremeno predstavnike sirijske oporbe i predstavnike onih koji čine aktualnu vlast u Damasku kao i druge, a prije svih, da bi se zaista postigao uspjeh, saveznike svih strana”, nastavila je. “Rusija i SAD mogu igrati važnu ulogu, isto tako i Saudijska Arabija i Iran, kao i Njemačka, Francuska i Velika Britanija”.

Sjesti za stol s Asadom ne znači da nismo svjesni užasa koji se događaju, “onoga što je Asad nanio i nastavlja nanositi svom vlastitom naroda”, kaže Merkel.

Komentiraj