Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u subotu u glavnom gradu Meksika da podizanje zidova neće riješiti probleme koje zemlje imaju s imigrantima.

Ona je time implicitno kritizirala američkog predsjednika Donald Trumpa i njegovu ideju o izgradnji zida na granici s Meksikom.

Govoreći u Mexico Cityju s meksičkim predsjednikom Enriqueom Pena Nietom, Merkel je rekla da je povijest pokazala da su carstva bila uspješna samo onda kada su uspijevala izgraditi dobre odnose sa susjedima i regulirati kretanja stanovništva.

Puno je važnije rješavati uzroke masovnih odlazaka ljudi, rekla je Merkel.

Trump je obećao izgraditi zid na više od 3.000 kilometara granice s Meksikom kako bi zaustavio ilegalnu imigraciju kao i protok droga.

Uz to, obećao je prisiliti Meksiko da plati za izgradnju. Meksička vlada odbacila je tu ideju.

Merkel je priznala kako postoji problem i naglasila da se protiv njega treba boriti. “To je veliki izazov, ali neće biti moguće riješiti probleme jačanjem graničnih konstrukcija”, rekla je.

Komentiraj

FOTO:Jutrczenka/dpa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.