Njemačka kancelarka Angela Merkel je u petak bila otvorena za ustupak Turskoj koja želi da ju Europljani smatraju “sigurnom zemljom” u zamjenu za pomoć Ankare u zaustavljanju priljeva migranata.

“I dalje nas zabrinjava stanje ljudska prava i Kurda, ali smatram pogrešnim da se Turskoj odbija taj status”, ocijenila je čelnica u razgovoru za Frankfurter Allgemeie Zeitung ( FAZ) od petka.

“Turska je zemlja kandidat za Europsku uniju i jedina takva koja nema status sigurne zemlje”,  rekla je kancelarka koja u nedjelju odlazi u Istanbul na razgovore s turskim čelnicima o migrantima.

  • Europska unija je u četvrtak razradila plan akcije s Turskom kako bi se zaustavio priljev stotina tisuća migranata u Europu.

Turska je postala zemlja ulaza za stotine tisuća migranata koji žele stići do Njemačke.

Dok najosjetljivije pojedinosti sporazuma s Ankarom još treba dogovoriti, Europljani su otvorili mogućnost bržeg procesa izdavanja viza Turcima koji putuju u EU.

Ankara također želi otvoriti nova poglavlja u pristupnim pregovorrma s EU i želi da ju smatraju sigurnom zemljom, čije državljane Europljani ne mogu a priori  smatrati izbjeglicama.

Jedan europski diplomat je rekao da liberalizacija zabrinjava neke zemlje članice.

Njemačka se protivi pristupu Turske u EU, na nezadovoljstvo turskih vlasti.

Komentiraj

FOTO:EPA/Christian Charisius
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.