Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristit će posjet Turskoj ovog vikenda kako bi pokušala ublažiti napetosti oko sporazuma s Ankarom o sprečavanju priljeva migranata u Europu, a koji se pokazao upitnim po pitanju učinkovitosti i dugoročne održivosti, izvješćuje u petak Reuters.

Sporazum koji je stupio na snagu prije tri tjedna u početku je pridonio znakovitom padu broja migranata koji su iz Turske stigli u grčku, ali nakon kraćeg predaha čamci ponovo stižu na obale grčkih otoka, oko 150 na dan, što pokazuje da je “hermetičko zatvaranje” rute, kako se sada čini, gotovo, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Merkel će zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom u subotu posjetiti Gaziantep, u blizini sirijske granice, gdje će obići izbjeglički loogor za Sirijce i sastati se s premijerom Ahmetom Davutogluom.

Za obje strane je, piše Reuters, puno toga na kocki. Merkel je kod skeptičnih europskih partnera lobirala da podrže dogovor s Turskom te je na domaćem terenu pod pritiskom da pokaže napredak u primjeni tog sporazuma. Osim toga, kancelarka se našla na udaru kritika zbog kaznenog gonjenja komičara zbog vrijeđanja šefa turske države Tayyipa Erdogana.

Davutoglu je, s druge strane, “prodao” sporazum javnosti na temelju dogovora da će Turci zauzvrat biti oslobođeni viznog režima ako putuju u Europu. Moguće je. međutim, da će to biti neispunjeno obećanje, barem do lipnja koji je postavljen kao krajnji rok za ukidanje viza turskim državljanima.

“U interesu obiju strana je da taj sporazum funkcionira. Turska želi potporu u ublažavanju tereta migrantske krize, kako financijsku tako i u pogledu smanjivanja broja izbjeglica. I žele liberalizaciju viznog režima. Mi imamo druge interese”, izjavio je savjetnik kancelarke Merkel.

“U konačnici, sve će ovisiti o ispunjenju zadanih kriterija. Ako se to ne dogodi, sporazum neće funkcionirati. Da li je održiv, to je još uvijek pod znakom pitanja”, dodao je.

Prema sporazumu dviju strana, Ankara će dobiti veću financijsku pomoć za izbjeglice o kojima skrbi, a pokrenut će se i usporeni pristupni pregovori s EU te prije spomenuta liberalizacija viznog režima, što nje u očima velikog broja Turaka najveća nagrada.

No, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je ovaj tjedan ponovio da Turska mora ispuniti čak 72 uvjeta za ukidanje viznog režima te da Bruxellesu ne pada na pamet ublažiti kriterije.

Stručnjak za migracije Elif Ozmenek nakon “nepopustljivih” izjava obiju strana ocjenjuje da se dolazak može opisati riječima: “nastavimo  u prijateljskom tonu”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.