Čelnici Europske unije “imaju volju” postići dogovor o tome kako pomoći da Velika Britanija ostane u Europskoj uniji iako će postizanje dogovora biti teško za mnoge zemlje, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u petak.

“Želja postoji da Britanija ostane članica Europske unije”, rekla je Merkel novinarima nakon prvog dana EU summita u Bruxellesu. “Pokazuje se da dogovor neće biti lagan za sve, ali volja postoji”.

Nakon višesatnih pregovora Merkel je kazala da su zemlja članice stale iza zajedničkog europsko-turskog plana o ograničavanju broja migranata u Europu.

“Važno je da smo danas ne samo potvrdili akcijski plan EU-Turska već smo kazali da je on naš prioritet”, rekla je novinarima, govoreći o planu o zaštiti europskih vanjskih granica, smanjivanju broja izbjeglica i borbi protiv ilegalne migracije.

Merkel je dodala da Austrija podupire plan EU-Turska, unatoč jednostranoj odluci da uvede dnevni limit za migrante. “U Europi, mi smo uvijek partneri”, kazala je Merkel.

Summit EU-a koji se održava u četvrtak i petak, a bavi se prije svega izbjegličkom krizom i pitanjem ostanka ili izlaska Britanije iz EU-a, mogao bi trajati i više nego što je bilo predviđeno, izjavio je novinarima irski premijer Enda Kenny. “Moglo bi trajati i dulje”, rekao je napuštajući zgradu u kojoj se održava summit, misleći prije svega na dogovor oko uvjeta članstva Britanije u Uniji.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk želi predstaviti nacrt dogovora svim članicama EU-a u 11,00 sati, ali dužnosnici kažu da bi se to vrijeme moglo i pomaknuti.

I sam Tusk kazao je da je “zasad postignut napredak ali da još puno toga ostaje za napraviti”.

Talijanski premijer Mateo Renzi rekao je pak da je manje optimističan oko dogovora o Britaniji nego kada je došao na summit.

Najteže pitanje mogućeg dogovora s Londonom ostaje ono koje se odnosi na doplatke za djecu nebritanskih radnika, koja ne žive s roditeljima na otoku. Predlaže se da se doplatci za takvu djecu indeksiraju prema standardima zemlje u kojoj žive, a ne prema britanskom standardu. Kod tog pitanja dio zemalja ne želi da se to primjenjuje retroaktivno, to jest za djecu radnika koji već rade u Velikoj Britaniji, nego samo za novoprodišle radnike ili novorođenu djecu radnika iz drugih zemalja članica koji rade u Velikoj Britaniji.

Neriješeno je i pitanje razdoblja na koje bi se ograničile socijalne naknade za novopridošle radnike. Iako se ranije spominjala mogućnost da se novopridošlim radnicima ograniči pravo na socijalnu naknadu u prve četiri godine rada u Velikoj Britaniji, neslužbeno se saznaje da je britanski premijer David Cameron zaoštrio svoj zahtjev i traži da se takva ograničenja omoguće na razdobolje od ukupno13 godina – najprije prvih sedam godina, a onda bi se moglo produljiti dva puta po tri godine.

Ostalo je još nekoliko neriješenih pitanja, koja se smatraju nešto lakšim od prethodna dva.

Premijer Cameron izjavio je po dolasku na summit da želi “vjerodostojan dogovor” kako bi mogao uvjeriti svoje građane da na referendum glasuju za ostanak u Europskoj uniji.

 

Komentiraj