Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je “oštro osudila” neuspjeli pokušaj vojnog udara u Turskoj te pozvala turskoga predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se prema pučistima odnosi tako da poštuje pravila pravne države.

“U ime cijele njemačke vlade oštro osuđujem pokušaj vojnog udara protiv demokratski izabrane turske vlade”, stoji u priopćenju službenog Berlina.

No prema “osobama odgovornim za tragične događaje u Turskoj treba se odnositi u skladu s pravilima pravne države”, istaknula je njemačka kancelarka.

Naime, turski premijer Binali Yildrim zaprijetio je pučistima, kazavši da će ih sustići kazna kakvu su zaslužili, a turski je predsjednik izjavio da će na puč “vrlo oštro odgovoriti”.

“Njemačka je na strani svih stanovnika Turske koji brane demokraciju i pravnu državu, a političke promjene mogu se provesti isključivo parlamentarnim i demokratskim načinom”, poručila je kancelarka.

Turske su vlasti u subotu, nakon neuspjelog vojnog puča u državi, s dužnosti maknule 2745 sudaca, izdani su nalozi za uhićenjem 140 sudaca vrhovnog suda, a desetero članova najvišeg administrativnog suda je uhićeno.

U subotu se Tweetom oglasio i član turskog Amnesty Internationala, Andrew Gardner koji smatra da Turska, nakon gušenja pokušaja vojnog puča, ne bi trebala provoditi smrtne presude.

“Turska se ujedinila protiv vojske u obrani ljudskih prava. Provedbom smrtne kazne i strožeg kažnjavanja pobjeda će biti izgubljena”, napisao je Gardner.

Pristaše turskih vlasti tražile su smrtnu kaznu za počinitelje vojnog udara, a lokalni mediji prenijeli su izjavu jednog dužnosnika koji je kazao kako bi se takva kazna trebala razmotriti.

Prema nepotvrđenim medijskim izvješćima, vojnici koji su pokušali provesti puč su nakon toga zlostavljani a nad nekima je izvršen linč.

U video snimci, koja je izgleda napravljena na jednom od mostova preko Bospora u Istanbulu, vidi se vojnik kako leži na tlu obliven krvlju.

“Ubili smo četvoricu, sada ćemo ubiti petog. Pseto!”, čuje se kako govori na turskom jeziku osoba koja snima.

Na video snimci, koja je postavljena na Twitteru, vidi se kako je nekoliko ljudi je gazilo očito beživotno tijelo

Komentiraj

FOTO:EPA/KAY NIETFELD
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.