Njemačka kancelarka Angela Merkel obavijestila je svoju stranku Kršćansko-demokratsku uniju (CDU) da će se kandidirati za četvrti mandat na parlamentarnim izborima 2017., izvijestila je njemačka novinska agencija dpa pozivajući se na stranačke izvore.

Merkel (62) je na stranačkom skupu u Berlinu također rekla da očekuje kako će na kongresu u prosincu biti ponovo izabrana za predsjednicu CDU-a i da će se na parlamentarnim izborima, koji se očekuju u rujnu ili listopadu 2017., ponovo kandidirati za kancelarsku dužnost, rekli su izvori.

Angela Merkel je na vlasti od 2005. a zadnjih mjeseci je nailazila na brojne probleme, od kritike zbog rješavanja migrantske krize do pada potpore u prilikama rasta desnog populističkog raspoloženja.

Njemačka, najsnažnija europska gospodarska sila, nema ograničenja mandata kancelara.

Merkel bi trebala održati konferenciju za novinare u središtu svoje stranke u 19 sati, javlja AFP.

Još jedan puni četverogodišnji mandat, za koji istraživanja javnoga mišljenja predviđaju da je vjerojatan, bio bi izjednačavanje poslijeratnog rekorda koji je postavio njezin mentor Helmut Kohl, koji je bio kancelar za vrijeme pada Berlinskog zida.

Odluka Merkel da se kandidira vjerojatno će biti pozdravljena u mnogim prijestolnicama kao znak stabilnosti nakon šokantne odluke Velike Britanije u lipnju da napusti Europsku uniju i izbora Donalda Trumpa ovaj mjesec za američkog predsjednika, ocjenjuje AFP.

Komentiraj