Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u srijedu u Parizu da će “brzo” djelovati kako bi odgovorila na zahtjev francuskog predsjednika Francoisa Hollandea da “razmisli o dodatnim zadaćama” koje bi Njemačka mogla preuzeti u borbi s terorizmom.

“Predsjednikov  poziv da razmislimo o dodatnim zadaćama koje bismo mogli preuzeti za mene je pravi izazov i mi ćemo brzo reagirati”, rekla je Merkel u zajedničkoj izjavi pred novinarima.

“Htio bih da Njemačka više sudjeluje u borbi s DAESH-om  (IS) u Siriji i u Iraku”, rekao je nešto ranije francuski predsjednik u društvu njemačke kancelarke.

“Protiv ‘Islamske države’ je potrebno boriti se vojnim sredstvima”, rekla je Merkel u srijedu uvečer u Parizu uoči radne večere s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

“Kada vas domaćin moli da razmislite o tomu što možemo još učiniti, tada je naša zadaća o tomu razmisliti. I mi ćemo na to reagirati vrlo brzo”, rekla je Merkel u Parizu.

“Pozorno ću pratiti što će kancelarka reći o tome, znajući kakva su u Njemačkoj pravila o intervenciji u inozemstvu”, rekao je Hollande smjerajući na nužno odobrenje njemačkog parlamenta za svaku vojnu operaciju izvan zemlje.

 

  • Njemačka vlada je u srijedu najavila odluku da će u Mali poslati 650 vojnika kako bi pomogla Francuskoj koja se u Siriji bori s džihadistima IS-a.

 

Dvoje čelnika će nakon zajedničke izjave imati radnu večeru u Elizejskoj palači. Prethodno su na Trgu Republike u Parizu položili ružu na mjestu na kojemu se odaje počast 130 žrtava napada 13. studenoga.

Hollande je usto pozvao da se “izbjeglice” ne poistovjećuje s “teroristima”, ocijenivši da je “dužnost” Europe da prihvati te ljude.

Komentiraj

FOTO:EPA/YOAN VALAT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.