Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je u srijedu da je priljev tražitelja azila u Njemačku još jedna posljedica globalizacije koja je njezinoj zemlji donijela veliku korist kod osvajanja novih tržišta.

“Vaše iskustvo globalizacije dosad je uglavnom bilo: naše gospodarstvo ide u druge zemlje, otvara tvornice, prodaje proizvode i pozitivno utječe na zapošljavanje u Njemačkoj i na naše tvrtke”, izjavila je Merkel na kongresu sindikata IG Metall u Frankfurtu.

Najveće europsko gospodarstvo, dugi niz godina svjetski prvak u vanjskoj trgovini, izvozi u inozemstvo za više od 100 milijarda eura na mjesec i desetljećima je na tome gradilo svoj rast.

“A sada smo svjedoci obratnog kretanja: sada globalizacija dolazi k nama”, dodala je kancelarka koja je širom otvorila vrata stotinama tisuća kandidata za azil koji se slijevaju u Europu.

 

  • “Ono što smo mislili da je daleko od nas”, pa tako i rat u Siriji, ili kaos u kojemu je Libija, “postaje konkretno za nas u vidu izbjeglica, moramo naučiti nositi se s time”, istaknula je.

 

“Morat ćemo prihvatiti stanoviti stupanj legalne imigracije, to je globalizacija”, dodala je Merkel, “u doba pametnih telefona ne možemo se zatvoriti (…), ljudi dobro znaju kako živimo mi u Europi”.

Premda su Europa i Njemačka zbog masovnog priljeva pred “golemim izazovom”, “slobodno mogu reći ‘uspjet ćemo’ u tome”, opetovala je kancelarka a zbog te je izjave, koja je postala njezin moto u izbjegličkoj krizi, zaradila brojne kritike u zemlji i u inozemstvu.

Njemačka planira ove godine primiti barem 800.000 tražitelja azila.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALEXANDER HEINL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.