Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u subotu da su se članice skupine G20 osim SAD-a suglasile u završnoj izjavi da je Pariški sporazum o klimi nepovratan.

“Mislim da je vrlo jasno kako nismo uspjeli pronaći konsenzus, no razlike nisu pometene pod tepih, nego su jasno navedene”, rekla je Merkel na kraju summita čelnika 20 gospodarski najmoćnijih zemalja u Hamburgu.

Dodala je kako ne dijeli mišljenje britanske premijerke Therese May koja je u petak rekla da bi Washington trebao odlučiti hoće li se vratiti u sporazum iz kojeg je izašao.

Merkel je rekla kako joj je drago da su se američki i ruski predsjednik Donald Trump i Vladimir Putin konačno sreli “licem u lice” i nada se da će se njihov dijalog nastaviti.

“To je početak”, rekla je kancelarka dodavši da se neki svjetski problemi mogu riješiti samo suradnjom SAD-a i Rusije.

“To može samo izaći na dobro, ako postoji iskren, otvoren dijalog”, istaknula je Merkel.

Po njezinim riječima, kompromis oko slobodne trgovine uslijedio je nakon teških pregovora s SAD-om, ali će pomoći da tržišta ostanu otvorena.

“Zadovoljna sam što možemo reći ‘tržišta moramo ostaviti otvorenima'”, rekla je Merkel dodajući da su se čelnici G20 usuglasili oko borbe protiv protekcionizma i poticanja poštenih trgovinskih praksi.

“Puno više možemo postići zajedno, nego sami”, rekla je Merkel.

Osudila je nasilne prosvjede koji su pratili sastanak na vrhu, ali je i branila odluku da se summit održi u gusto naseljenom gradu.

Dodala je da njezina vlada razmatra načine kako najbrže i bez birokratskih zavrzlama pomoći ozlijeđenima i ponovno podsjetila da je Hamburg izabran zbog hotelskih kapaciteta.

U međuvremenu se, prema procjenama organizatora prosvjeda, 76.000ljudi okupilo u središtu grada na završnom prosvjedu pod nazivom “Solidarnost bez granica umjesto G20” koji zasad protiču mirno. Policijska procjena kaže da ih je 22.000.

Odvojene demonstracije “Hamburg pokazuje stajalište”, koje su okupile oko 5000 ljudi, prošle su bez incidenata.

Komentiraj

FOTO:EPA/FELIPE TRUEBA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.