Njemačka i Kina žele kao odgovor na globalne krize i proteckionističke signale iz Washingtona produbiti gospodarske odnose i ukloniti zapreke za investicije, rekli su u srijedu u Berlinu njemačka kancelarka Angela Merkel i kineski predsjednik Xi Jingping.

“U vremenima nemira Njemačka i Kina mogu pridonijeti da se taj nemir malo smiri i da svijet bude mirnije mjesto“, rekla je Merkel nakon razgovora s Jingpingom.

Naglasila je da je njihov susret dobra prilika za “proširenje bogatih strateških odnosa“.

“Njemačka i Kina žele ojačati suradnju i angažmanima u trećim zemljama poput Afrike ili Afganistana“, najavila je Merkel. Dvoje čelnika su na sastanku dogovorili i nekolko energetskih projekata u Angoli.

Xi Jinpngi je naglasio kako su odnosi dviju zemalja izvrsni. “Njemačko-kineski odnosi su politički, gospodarski i što se tiče društvene razmjene jedna uspješna priča“, rekeo je Xi.

Na rubu njihova susreta potpisan je ugovor o kupnji 140 zrakoplova Airbusa vrijednih 20 milijarde eura.

Sastanak u Berlinu poslužio je i kao priprema za summt skupine G20 koji se održava u petak i subotu u Hamburgu. Merkel je izrazla optmizam da će summit biti uspješan i zbog “dobrih priprema“ s Kinom.

“Vjerujem i nadam se da ćemo uspjeti savladati prepreke iako nisam previše sigurna kako bi mogao izgledati konačni rezultat“, rekla je Merkel aludirajući na izlazak SAD-a iz Pariškog klimatskog sporazuma kao i protekconističke tendencije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Merkel i Xi su u berlinskom zoološkom vrtu otvorili nastambu za dvije velke pande koje je Kina posudila Njemačkoj koje je kancelarka nazvala  “simpatičnim izvanrednim veleposlanicima“ njemačko-kineskog prijateljstva.

Komentiraj