MERKEL I PAPA OSTALI BEZ NAGRADE: Nobelova nagrada za mir Tuniškom nacionalnom kvartetu za dijalog

Tuniški nacionalni kvartet za dijalog dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavljeno je u petak u Oslu.

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir odlučio je nagraditi tuniški nacionalni kvartet zbog njegova presudnog doprinosa gradnji pluralističkog društva u Tunisu nakon Revolucije jasmina 2011. godine, rekla je predsjednica Odbora Karin Kullmann Five.

Kao favoriti posljednjih su se dana spominjali Angela Merkel i papa Franjo.

No gotovo dvije trećine Nijemaca u ovotjednoj anketi izjasnilo se protiv toga da njihova kancelarka dobije nagradu. Šezdeset i jedan posto Nijemaca kaže da ona nije “priladna kandidatkinja” koja bi trebala biti nagrađena u Oslu, dok je 34 posto suprotnog mišljenja.

Početkom 2011. tuniški predsjednik Zine Abidin Ben Ali postao je prvi arapski diktator zbačen masovnim prosvjedima.  Tako je u arapskom svijetu počeo val prodemokratskih pokreta nazvanih Arapskim proljećem.

U listopadu iste godine islamistički pokret Enahda pobijedio je prvim slobodnim izborima u Tunisu. Ali do sredine 2013. demokratska tranizicija bila je pred kolapsom.
Oporba je gnjevno reagirala na nacrt ustava što ga je sastavila Enahda i optužila je i za ubojstvo dvojice ljevičarskih političara, koje su počinili radikalni islamisti, što je dovelo do poziva na ostavku vlade.
Deseci tisuća ljudi izašali su na ulice i optužili Enahdu za savez s radikalnim islamistima i džihadistima.
Do krize u Tunisu došlo je samo nekoliko tjedana pošto je zapovjednik egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi svrgnuo izabranog islamističkog predsjednika Muhameda Mursija nakon velikih učinih prosvjeda. Izgledalo je da bi se u Tunisu moglo dogoditi slično.
U tom trenutku počeo se stvarati Tuniški nacionalni kvartet za dijalog i tražiti kompromis kojim bi se zadržala i civilna vlast i sačuvao put u demokraciju.
Pod vodstvom moćnog saveza radničkih sindikata (GUTW), Kvartet je uključivao i udrugu poslodavaca, ligu za ljudska prava i odvjetničku komoru.
Do listopada 2013. smislili su plan: Enahdina vlada će podnijeti ostavku i zamijenit će je nestrančka tehnokratska vlada, a ustavotvorna skupština će nastaviti rad na trajnom ustavu.
Kvartet je za nekoliko mjeseci ostvario prvi uspjeh – parlament je odobrio tehnokratsku vladu i prihvatio novi ustav.
U listopadu 2014. u zemlji su održani novi parlamentarni izbori na kojima je sekularna Nida Tunis osvojila većinu. Enahda je završila druga i dobila jedno mjesto u vladi nove vladajuće stranke.
Kvartet je imao ključnu ulogu u spavašavanju jedine uspješne priče Arapskog proljeća.  Ono što je Tunisu uspjelo, a nije Siriji, Egiptu, Libiji i Jemenu, norveški odbor za dodjelu Nobela odlučio je nagraditi najprestižnijom svjetskom nagradom za mir.

Komentiraj

FOTO:Youtube
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.