Francuski predsjednik Francois Hollande rekao je u petak da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio da se ruski zračni udari usmjere isključivo na ciljeve Islamske države, javljaju agencije.

Zračni udari “trebaju ciljati samo DAECH i isključivo DAECH”, (arapski akronim za islamsku državu), rekao je Hollande na zajedničkoj konferenciji za novinare u Parizu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Njih su dvoje, zajedno s ukrajinskim čelnikom Petrom Porošenkom i ruskim Vladimirom Putinom sudjelovali u Parizu na sastanku o krizi u Ukrajini i poštivanju mirovnog sporazuma Minsk 2, čija su tema bila i događanja u Siriji.

“Nas dvoje inzistirali smo da je IS neprijatelj kojeg se mora pobijediti”, rekao je Hollande.

 

  • Merkel i Hollande također su se složili da dva krizna žarišta, Ukrajina i Sirija, nemaju veze jedno s drugim.

 

“Za nas pitanje Sirije nije povezano s pitanjem Minska”, kazala je Merkel, referirajući se na mirovni sporazum kojim je trebao biti okončan sukob u Ukrajini.

“Ta pitanja nemaju ništa jedno s drugim”, rekla je.

Merkel je također kazala da njezina prošlomjesečna izjava da bi se sirijski predsjednik Bašar al Asad trebao uključiti u razgovore kojim bi se završio rat u Siriji ne znači da smatra da bi on trebao ostati na vlasti.

Što se tiče Ukrajine, Hollande je naglasio da će trebati vremena da se organiziraju izbori u toj zemlji koji bi poštivali međunarodne standarde, jer ne želi da se organiziraju izbori na teritoriju istočne Ukrajine u uvjetima koji ne bi poštivali sporazum iz Minska. Stoga je jasno da će se rokovi iz Sporazuma iz Minska prekoračiti.

“Vjerojatno je, sada gotovo sigurno, da ćemo – budući da nam je potrebno tri mjeseca da organiziramo izbore – prekoračiti rok koji je u sporazumu iz Minska bio 31. prosinca 2015.”, rekao je na konferenciji za novinare.

 

  • U sporazumu iz Minska navodi se da bi Ukrajina do kraja godine trebala ponovno imati kontrolu nad čitavim teritorijem zemlje.

 

Merkel je rekla da se na današnjim razgovorima Putin obvezao raditi na stvaranju uvjeta koji bi dopustili izbore “u skladu s Minskom i na temelju ukrajinskih zakona”.

Ukrajinski predsjednik Porošenko kazao je da će “rat” u Ukrajini biti završen kada se i posljednji dio ukrajinskog teritorija oslobodi, a što se tiče rezultata razgovora u Parizu izrazio je “oprezni optimizam”.

Porošenko: Rusija još ima puno posla prije ukidanja sankcija

Rusija “ima još puno posla” prije nego joj se ukinu sankcije, istaknuo je pred novinarima ukrajinski predsjednik Petro Porošenko nakon susreta na vrhu s ruskim, francuskim i njemačkim kolegama u Parizu.

“Sankcije su mehanizam pritiska na Rusiju kako bi se zajamčilo poštivanje obveza koje je preuzela. Analizirali smo sve odredbe ugovora iz Minska i mogu reći da je pred Rusijom još puno posla”, rekao je.

 

  • Ako se separatistički izbori ne ponište, “sankcije će se pooštriti”, dodao je ukrajinski predsjednik. “Izražavam umjerenu nadu” da će separatisti poništiti svoje izbore, kazao je.

 

Na summitu su “svi sudionici jasno i odlučno rekli” da je “nedopustivo organiziranje lažnih izbora 18. listopada i 1. studenog”, istaknuo je Porošenko.

“Pod pokroviteljstvom OESS-a počet ćemo čišćenje mina uz pomoć Njemačke i Francuske. Velik broj gubitaka nije prouzročila pucnjava nego eksplozija mina”, rekao je.

Zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francois Hollandeom “pozvali smo na trenutačno oslobađanje ukrajinskih junaka zatvorenih u Rusiji”, dodao je spomenuvši slučaj dvaju zatvorenika.

“Rat će se završiti kada i posljednji djelić ukrajinske zemlje bude oslobođen. Sve dok imamo okupiran teritorij, rat nije završen”, upozorio je.

Obama: Rusija će “zaglaviti u močvari” ako nastavi s napadima na Siriju

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je u petak Rusiju da će njezini zračni udari u Siriji kojima želi poduprijeti sirijskog predsjednika Bašara al Asada samo učiniti da “zaglavi u močvari” iz koje će se teško izvući.

“Rusija i Iran svojim nastojanjem da podupru Asada samo će zaglaviti u močvari i to neće ići”, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući.

Rusiju će zračni udari u Siriji samo oslabiti, smatra američki predsjednik.

On kaže da Rusija ne razlikuje Islamsku državu i umjerenu sunitsku oporbu, te stoga ruska politika tjera umjerenu oporbu u ilegalu dok istovremeno osnažuje Islamsku državu.

“Za Rusiju svi su oni teroristi”, rekao je, dodajući da je to “recept za katastrofu”.

 

  • Ruski zračni udari “protiv umjerene oporbe bit će kontraproduktivni”, kaže Obama te dodaje da je moguće pronaći s Moskvom političko rješenje samo ako Rusija prizna da Asad treba otići.

 

Rusija je u petak treći uzastopni dan bombardirala ciljeve u Siriji ali uglavnom gađajući područja koja nisu pod kontrolom Islamske države za koju Moskva kaže da joj je cilj.

SAD su čvrste u svom stajalištu da je problem u Siriji Asad, kaže Obama. “Problem je Asad i njegovo nasilje nad sirijskim narodom, to se mora prekinuti”, kaže američki predsjednik.

Naglasio je također da ne želi pretvoriti sirijski građanski rat u “posredni rat” između SAD-a i Rusije. “To nije nekakvo natjecanje supersila”, rekao je.

Obama je kazao da ne dvoji o humanitarnoj katastrofi u Siriji ali da je iz ranijih ratova naučio da vojni angažman SAD-a, kakav mu god opseg bio, neće riješiti političke probleme u nekoj zemlji.

Komentiraj

FOTO:EPA/ETIENNE LAURENT
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.