Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je u ponedjeljak turskog premijera Ahmeta Davutoglua kako bi mu čestitala na izbornoj pobjedi i pozvala na hitno zajedničko djelovanje glede migrantske krize, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Vladajuća turska stranka AK ostvarila je neočekivano uvjerljivu pobjedu na nedjeljnim izborima, čime se u Tursku vratila jednostranačka vlast i ojačala pozicija turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, osnivača stranke.

Seibert je rekao da je Merkel pozdravila činjenicu da su izbori protekli mirno i da je Davutoglu u pobjedničkom govoru obećao da želi nadići polarizaciju i napetosti u turskom društvu.

“Njemačka kancelarka i turski premijer suglasili su se i oko toga da se mora nastaviti bilateralni dijalog o nužnosti smanjenja priljeva izbjeglica i da mora rezultirati brzim postizanjem konkretnih sporazuma”, kazao je Seibert.

 

  • Bijela kuća u ponedjeljak je izrazila duboku zabrinutost zbog činjenice da su mediji i novinari bili izloženi pritisku tijekom predizborne kampanje.

 

U svjetlu informacija o pritisku na novinare u cilju slabljenja političke oporbe, glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest rekao je da američka administracija poziva turske vlasti da se pridržavaju vrijednosti istaknutih u ustavu te zemlje.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji su predstavnici nadzirali provedbu izbora, izrazila je “ozbiljnu zabrinutost”, ustvrdivši da je jačanje nasilja u kampanji, osobito na jugoistoku zemlje, “onemogućilo neke kandidate u provedbi slobodne kampanje”.

“Fizički napadi na članove stranaka te značajni sigurnosni propusti, osobito na jugoistoku” utjecali su na tijek predizborne kampanje, napisao je u izjavi za medije u ponedjeljak voditelj promatračke misije OESS-a na turskim izborima Sanchez Amor.

Također je istaknuo da je velik razlog za zabrinutost pritisak koji je izvršen na novinare, uključujući i policijski upad u prostorije medijske grupacije Koza-Ipek.

“Nažalost, kampanju za ove izbore obilježili su nepošteni postupci i, donekle, strah”, rekao je čelnik izaslanstva Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Andreas Gross.

Komentiraj

FOTO:EPA/BULENT KILIC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.