Memorijske jedinice druge crne kutije zrakoplova Egyptair koji se u svibnju srušio u Sredozemno more su netaknute, priopćili su u subotu istražitelji koji se nadaju da bi to moglo pomoći u rasvjetljavanju uzroka pada.

Airbus A320 na letu iz Pariza za Kairo srušio se u istočnom Sredozemnom moru 19. svibnja pri čemu je poginulo svi 66 putnika i članova posade, a uzrok pada  još je nerazjašnjen.

Istražno povjerenstvo, predvođeno egipatskim stručnjacima, je pojasnilo da je pregled komponenata elektronske ploče uređaja koji snima komunikaciju u pilotskoj kabini (CVR) – druge crne kutije u zrakoplovu – pokazao da niti jedna memorijska jedinica nije oštećena. CVR se sada nalazi u Francuskoj jer su neke komponente povezane s komunikacijom prema i iz memorijskih jedinica morale biti uklonjene i zamijenjene novim.

Kako bi se dobile snimke iz tih jedinica, pojasnili su istražitelji, upotrijebit će se napredna tehnologija.

Povjerenstvo je ranije priopćilo da podaci iz preostale crne kutije govore da se na letu MS804 aktivirao dimni alarm. Istraga ne isključuje nijedan uzrok nesreće, no sve se više vjeruje da je riječ o greški u tehničkom sustavu zrakoplova, a ne o sabotaži.

Pad zrakoplova težak je udarac za Egipat jer se dogodio gotovo šest mjeseci nakon što se ruski putnički zrakoplov srušio nedugo nakon polijetanja iz ljetovališta Šarm-el-Šeik na poluotoku Sinaju u listopadu pri čemu su poginule 224 osobe.

Komentiraj

FOTO:EPA/SPOT TR - KIVANC UCAN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.