Trgovinski pregovarači Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika okupili su se u petak u Gradu Mexicu kako bi raspravili o Sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA) iz kojeg američki predsjednik Donald Trump želi povući svoju državu ako se on ne izmijeni.

Timovi triju država započet će drugi krug pregovora o 25 predmeta, a u nekim područjima poput digitalne trgovine i malog poduzetništva postoji mogućnost konsenzusa, istaknuli su meksički dužnosnici.

Pregovori koji će trajati od 1. do 5. rujna dotaknut će se i škakljivijih tema poput pravila o lokalnom sadržaju proizvoda iz Sjeverne Amerike, priopćilo je meksičko ministarstvo gospodarstva. Trump želi uvesti pravila da dio sadržaja mora biti proizveden u SAD-u.

Trump i kanadski premijer Justin Trudeau u četvrtak su se u telefonskom razgovoru složili da žele postići dogovor o NAFTA-i do kraja godine, objavila je Bijela kuća. Ako to postignu, bit će to rekordan period za pregovore o međunarodnoj trgovini.

Jedan je meksički dužnosnik naglasio kako su Trumpove prijetnje izvršile pritisak na pregovarače koji su zauzeli čvršće stavove “nego inače”, a drugi je dužnosnik istaknuo da su spremni napustiti pregovarački stol ako to bude potrebno.

Trump je ovog tjedna najavio da bi tijekom pregovora mogao pokrenuti 180 dana dugo povlačenje iz NAFTA-e kako bi postigao svoje ciljeve koji uključuju znatno smanjenje 64 milijardi dolara američkog trgovinskog deficita s Meksikom.

NAFTA je na snagu stupila 1994., eliminiravši većinu trgovinskih tarifa između triju država. Kritičari ističu da su se zbog tog sporazuma radna mjesta preselila iz Kanade i SAD-a u Meksiko gdje su radnici slabo plaćeni, a oni koji ga podržavaju smatraju da je stvorio poslove u SAD-u, a da gubitak proizvodnje ima više veze s Kinom nego s Meksikom.

Ako NAFTA propadne, troškovi trgovinske razmjere mogli bi narasti za stotine milijardi dolara. Lobiji za slobodnu trgovinu upozoravaju da bi potrošači bili pogođeni većim cijenama i manjom dostupnošću raznih proizovoda, od avokada do teških kamiona.

Nesigurna budućnost

Meksički ministar gospodarstva Ildefonso Guajardo i ministar vanjskih poslova Luis Videgaray u srijedu su dužnosnicima u Washingtonu poručili da će se Meksiko povući iz pregovora ako Trump pokrene izlazak SAD-a iz sporazuma.

Meksiko se paralelno priprema za nešto što prije tri mjeseca nije mogao ni zamisliti – život bez sporazuma koji je jačao trilatelarnu trgovinu vrijednu 1 bilijun dolara godišnje.

Predsjednik Meksičkog poduzetničkog vijeća za koordinaciju Juan Pablo Castanon, predstavnik privatnog sektora na pregovorima, ističe da bi meksički “plan B” mogao biti pokrenut unutar tri mjeseca ako NAFTA propadne.

Castanon je govoreći na meksičkoj televiziji otkrio da je plan fokusiran na postizanje novih trgovinskih sporazuma u Aziji i Latinskoj Americi, pronalazak novih dobavljača poput Brazila i novih načina stvaranja investicijskih garancija koje su dio NAFTA-e.

“Procjenjujemo da bismo bili spremni unutar tri mjeseca. Naravno, neke nadolazeće investicije bi bile usporene, no nova orijentacija i mjere oporavka bi trebale biti spremne za tri mjeseca”, naglasio je meksički gospodarstvenik.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto ovog će vikenda otputovati u Kinu na razgovor o trgovini i investicijama, dok će meksički pregovaraći u utorak sudjelovati na trgovinskim razgovorima s južnoameričkim državama, Australijom i Novim Zelandom.

Status Meksika kao najvećeg uvoznika žutog kukuruza iz SAD-a daje mu snagu u pregovorima o NAFTA-i jer savezne države koje uzgajaju tu kulturu i koje su na izborima glasale za Trumpa daju važan glas protiv ukidanja tog sporazuma.

Komentiraj