Njemačka kancelarka Angela Merkel stala je u obranu svoje politike o izbjeglicama, nakon sve češćih terorističkih napada. Neke od tih napada izveli su tražitelji azila, a Merkel je rekla da su ‘osramotili zemlju koja ih je primila’. Dodala je kako su oni koji pred ratom imali pravo biti zaštićeni, prenosi BBC.

Merkel je predložila nove mjere o dijeljenju informacija, dešifriranju online poruka, borbi s prodajom oružja na Internetu i poboljšanju sigurnosnih odgovora na napade.

Dva napada koja su posljednjih dana potresla Bavarsku, izveli su tržitelji azila. Bombaš samoubojica raznio se u nedjelju u Ansbachu, ranivši pritom 15 osoba. Radilo se o Sirijcu kojem je odbijen zahtjev za azilom, ali je dobio dozvolu za privremeni ostanak. Prije deset dana tražitelj a zila nožem i sjekirom napao je putinke u vlaku uWuerzburgu. Obojica su iskazala vjernost Islamskoj državi.

Merkel je kazala kako će se Njemačka držati svojih principa u pružanju skloništa onima koji zaslužuju. Dodala je kako su napadu pokazali da su ‘tabui civilizacije’ razbijeni.

Zaključila je kako su napadi u Njemačkoj, Nici i ROuenu izvedeni s ciljem da prošire strah i mržnju između kultura i religija.

Komentiraj