Zbog rušenja ruskog zrakoplova kod sirijsko-turske granice, Rusija priprema velike ekonomske sankcije protiv Turske, javlja BBC. Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je kako će se mjere utvrditi u sljedećih nekoliko dana.

“Vladi je naređeno da napravi sistem mjera kojim ćemo odgovoriti na ovaj čin agresije u ekonomskim i humanitarnim sferama”, rekao je Medvedev. Dodao je kako će fokus biti na uvođenju ograničenja i zabrana, što se odnosi i na uvoz proizvoda i hrane. Zabrane i ograničenja uvele bi se i u turizam, prijeoz i carine.

“Ista bi se pravila mogla primjeniti i na cijeli spektar investicijskih projekata”, dodao je. Rusija je drugi najveći turski trgovački parner, dok je Turska najveća turistička destinacija za ruske turiste.

U međuvremenu je Turska odbila zahtjeve Rusije da se ispriča zbog obaranja aviona u utorak. Turska i dalje tvrdi da je avion upao u njihov zračni prostor, što druga strana demantira.

Tenzije između ove dvije države pojačale su se zbog incidenta, a SAD, Europska unija i Ujedinjeni narodi pozvali su na smirivanje.

Komentiraj

FOTO:EPA/PUNIT PARANJPE
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.