Ministar branitelja Tomo Medved u nedjelju je za N1 televiziju govorio o slučaju uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju, susretu koji je povodom toga imao s braniteljima, te jasno poručio da će Vlada učiniti sve da uhićene zaštiti.

Naglasio je kako su branitelji zabrinuti i ogorčeni takvim postupanjem. “Pitanje je dokle seže taj proces i ta zapovijedna odgovornost. Mi cijelo vrijeme naglašavamo da u okvir zakonskih odredbi počinitelji teških kazneni djela i ratnih zločina izravno odgovaraju, ali tumačenje zapovjedne odgovornosti ovako široko je neprihvatljivo i stvara ogorčenost i nesigurnost”, kaže Medved.

Dodaje da će Vlada pružiti pravnu i financijsku potporu osum,njičenima i njihovim obiteljima. “Vlada RH, sva ministarstva, sva tijela nadležna u ovim procesima vrlo kvalitetno surađuju, stalno smo u tijeku zbivanja, i ako dođe do slične pojave, osobe kojih se to tiče bit će informirane”, dodaje Medved.

“Ako ima konkretnih saznanja o konkretnim djelima, za to odgovaraju počinitelji, a ne optuživati ovako širok spektar vojnog vrha oko eventualnog djela”, zaključio je Medved.

Komentiraj