I ove će godine Međunarodni festival vatrometa ukrasiti nebo nad Zagrebom.

U pirotehničkim krugovima Festival vatrometa na Bundeku priznat je u svijetu i vjerovali ili ne postoje već liste čekanja za ekipe koje bi voljele sudjelovati na njemu. Festival vatrometa pretvorio se u odlični turistički proizvod, kojega prati ogroman broj građana, kao i turista, i svake godine pogleda ga više od 30 000 ljudi. Jedna od najposjećenijih manifestacija i ove godine je pripremila “čarobna svjetlosna iznenađenja”, koja će zasigurno oduševiti publiku svih uzrasta.

Mjesto događanja je obala Save uz jezero Bundek, gdje će se od 29.06. do 01.07. okupiti najbolji i najmaštovitiji svjetski pirotehničari, pokazati svoje umijeće te prirediti zabavu za pamćenje.

Na dosad održanih 17 festivala nastupili su renomirani svjetski izvođači vatrometa iz brojnih država – Njemačke, Kine, Austrije, Poljske, Finske, Estonije, Češke, Rusije, Litve, Slovačke, Mađarske, Italije, Rumunjske, Filipina itd. Ovoga puta predstavit će nam se tri vrhunske ekipe koji imaju zavidan svjetski rejting.

To su tvrtke koje su već osvojile mnoge međunarodne festivale: Bolshoy Prazdnik – ruski majstori oslikavanja neba, Fire Event iz Austrije poznati po svojoj fascinantnoj koreografiji i prikazivanju neba u obliku čarobne vatrene kulise te HC Pyrotechnics – Belgija, koji su se prije četiri godine predstavili zagrebačkoj publici, a poznati su po svojoj strasti, kao pravi umjetnici spajaju tradicionalni barok s daškom moderne tehnologije.

Vatrometi se ispucavanju u skladu sa muzikom, a ono što je zanimljivo sve tri ekipe će imati prve dvije minute zadanu temu-pjesmu iz zagrebačkog podneblja. I ove će godine tri ekipe predstaviti svoje umijeće spektakularnim 10-minutnim vatrometima, koji će obuhvatiti nebrojene projektile. Ovakva ispucavanja pored velikog iskustva zahtjevaju razumijevanje pirotehnike i moderne računalne tehnologije.

Sam domaćin Mirnovec Pirotehnika ima već zavidnu karijeru i do sada su izvodili vatromete širom svijeta (Montreal-Canada, Berlin-Njemačka, Moskva-Rusia, Kaliningrad-Rusia, Macao-China, Pohang-Korea, Hanover-Njemačka, Varshava-Poljska, Courchavel-Francuska, Rim-Italija, Muscat-Oman. Valeta-Malta, Vilinus-Litva), a ono što je zanimljivo je da su angažirani na turneji Enrigue Iglesiasa.

Tijekom sva tri dana festivala osiguran je i šarolik glazbeni program i zabavni sadržaj za sve uzraste i ukuse: za djecu se svakoga se dana u 22 sata priprema ‘dječiji vatromet’, a tu je i veliki lunapark, bogata gastro ponuda te puštanje lanterni za pomoć udrugama Krijesnica i Veliko srce malom srcu.

U petak (29.06.) festival će otvoriti ekipa iz Rusije, a u glazbenom dijelu nastupiti će Jura Stublić i grupa Film.

U subotu (30.06.) nas čeka ekipa iz Austrije i u muzičkom dijelu Najbolji hrvatski tamburaši.

Zadnji dan u nedjelju (01.07.), predstavit će se ekipa iz Belgije i Mirnovec Pirotehnika, dok će u muzičkom dijelu nastupiti Jasmin Stavros.

Gledatelji če elektronskim glasovanjem (glasačka mašina 5, 10, 15 i 20 bodova) odabrati pobjednika festivala (između tri inozemne ekipe), dok ekipa Mirnovca neće biti u konkurenciji.

 

Komentiraj