Na 19. Međunarodnom festivalu čipke koji će se održati u Lepoglavi od 17. do 20. rujna, moći će se vidjeti čipke iz Hrvatske i još šest zemalja te prvi put i iz Crne Gore, najavio je u subotu lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši da je lepoglavska čupka na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine.

“Postali smo dio mreže čipkarskih centara u Europi i svijetu. Stekli smo mnoge prijatelje. Naši će prijatelji biti i na 19. Međunarodnom festivalu čipke s osnovnom temom – Čipka i priroda”, rekao je Škvarić na konferenciji za novinare u varaždinskom Galerijskom centru.

Zahvaljujući lepoglavskoj čipkli grad Lepoglava postao je prepoznatljiv u svijetu, dodao je.

Na manifestaciji pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Međunarodnom festivalu čipke bit će predstavljena hrvatska čipka – s Hvara i Paga, iz Križevaca i Primoštena, te čipka iz Belgije, Poljske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Crne Gore, kao i iz zemlje partnera, Slovenije.

Dobru suradnju na nizu europskih projekata sa susjedima iz Slovenije istaknuo je predsjednik Udruge Ekomuzej Lepoglava Dejan Bjelivuk, a direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubica Dubovečak predstavila je program ovogodišnje manifestacije.

Uz brojne izložbe čipki bit će organiziran niz radionica, stručnih prezentacija i predavanja, a u popratnom programu bit će 6. Sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata.

Lepoglavski festival čipke dobio je i novu ambasadoricu, sopranisticu Blanku Tkalčić.

Najava čipkarskog festivala u Lepoglavi u Galerijskom centru Varaždin završena je otvorenjem izložbe autorskog nakita Lepoglavčanke Snježane Varović. Izložba će se moći pogledati do utorka, kao dio projekta “Tri Grgura”, koji spaja kulturnu ponudu Varaždina, Splita i Nina, tri grada s Meštovićevim spomenicima Grguru Ninskom.

Komentiraj