Obilježavanjem Međunarodnog dana migranata, 18. prosinca, podsjeća se na značajan doprinos koji migranti daju ekonomijama svojih zemalja i zemalja u koje migriraju, te naglašava važnost poštivanja njihovih ljudskih prava i osiguravanja uvjeta života dostojnog čovjeka.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila ga je 2000. godine, na dan kada je usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih obitelji.

Broj migranata u svijetu stalno raste, a europski kontinent već se mjesecima pokušava nositi s valom izbjeglica koje dolaze u Europu iz ratom i krizom pogođenih zemalja Azije i Afrike, u želji da pronađu priliku za novi život.

I Hrvatska se nalazi na migrantskoj ruti, pa kroz našu zemlju svakodnevno prolaze tisuće izbjeglica, mahom iz ratom zahvaćenih država, poput Sirije, Iraka i Afganistana, kojima su krajnji cilj zapadne zemlje, najviše Njemačka.

Od početka izbjegličke krize, 16. rujna, do danas kroz našu zemlju prošlo je više od pola milijuna migranata.

U povodu Međunarodnog dana migranata Etnografski muzej, Centar za mirovne studije i Srpsko narodno vijeće organiziraju u 18 sati tribinu i degustaciju blisko-istočnih jela pod nazivom “Bliski istok i daleki zapad” .

Dvoje sirijskih studenata govorit će o povijesti Sirije, sirijskoj muzici, alfabetu te izvesti nekoliko sirijskih folklornih pjesama, a nazočni će moći probati tradicionalna bliskoistočna jela.

Međunarodni dan migranata obilježit će i Europska konfederacija sindikata na međunarodnoj konferenciji u Zagrebu, gdje će se raspravljati o mogućnostima integracije izbjeglica u društvo i njihovu zapošljavanju, za što su potrebne investicije u dodatne javne službe i pojačano djelovanje kako bi se osigurala jednaka plaća za jednaki rad.

Programom “Sirena za Međunarodni dan migranata”, u obilježavanje tog dana uključit će se i Radio student i time dati potporu inicijativi “Dobrodošli”. Sirenom točno u podne žele izraziti žalost za sve migrante koji su izgubili život tražeći sigurno utočište i bolji život.

Komentiraj

FOTO:Fah
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.