Informativnim druženjem na zagrebačkom Cvjetnom trgu i edukativnom šetnjom središtem grada Zagreb se u subotu simbolično pridružio obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv fašizma u povodu obljetnice Kristalne noći.

 U sklopu inicijative pod nazivom “Govor mržnje možete prikriti – ali tragovi ostaju” u organizaciji Mreže mladih Hrvatska (MMH) i Centra za mirovne studije (CMS), građani su se na informativnom štandu na Cvjetnome trgu mogli informirati o tome što je to govor mržnje i njegovim različitim manifestacijama koje često u svakodnevnim situacijama gotovo ni ne primjećujemo.
“Cilj je akcije, uoči Međunarodnog dana borbe protiv fašizma koji se obilježava 9. studenoga, upozoriti građane da je fašizam u raznim oblicima još uvijek aktualan problem protiv kojega se trebamo boriti”, kazao je Hini Marin Živković iz MMH-a.
Govor mržnje još je uvijek prisutan u javnosti – primjerice u fašističkim oznakama, grafitima i parolama na javnim površinama – a akcijom se želi ukazati upravo na razne prikrivene načine njegova manifestiranja te, na drugoj razini, na to da su njegove posljedice trajnije od samih grafita ili natpisa na zidovima, pojasnio je.
Cvijeta Senta iz CMS-a istaknula je kako govora mržnje, “iako možda nije više prisutan u formi kao poticanje na mržnju i nasilje, kako je definirano kaznenim zakonom, u blažoj varijanti ima jako puno a očituje se kao zapaljujući, diskriminatorni govor”.
“Ono što posebno želimo osvijestiti je to da su njegove posljedice, u prenesenome značenju, posebno trajne po žrtve”, napomenuo je Živković.
Građanima Zagreba na to je pokušao pozornost skrenuti štand MMH-a i CMS-ja na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, popularnom Cvjetnom trgu, na kojemu su prolaznici mogli dobiti razne informacije ne samo o govoru mržnje i njegovim manifestacijama, nego i o aktivnostima i djelovanju tih organizacija, a akcija je uključivala i dijeljenje promotivnih aktivističkih materijala – torbi, naljepnica, informativnih letaka, postera.
Stanje bolje nego prije 20 godina
Antifašizam danas je borba za ravnopravnost i solidarnost u društvu i svaki otpor ustaljenim dogmama i praksama koje izazivaju podjele na bilo kojoj osnovi unutar zajednice, ali prema drugim zajednicama, poručuju organizatori.
Stanje u Hrvatskoj po pitanju javne svijesti u tome je smislu danas bolje nego je bilo prije dvadeset godina, ocijenio je Tomislav Kevo iz MMH-a.
“Ako govorimo o zagađenosti javnog prostora, ne može se uspoređivati s 90-tim godinama prošloga stoljeća. No, ti ‘momenti’ još uvijek postoje, još se uvijek vraćamo na iste priče, samo je možda diskurs malo profinjeniji, ali definitivno ga ima, tako da ima i prostora za djelovanje a mi smatramo da je edukacija najprimjereniji način”, kazao je Kevo.
Nakon druženja na Cvjetnog trgu, organizirana je jednosatna edukativna šetnja središtem Zagreba po lokalitetima značajnima za antifašističku borbu i vrijeme Drugog svjetskog rata u Zagrebu.
Šetnja je počela na Trgu žrtava fašizma, na kojem se za vrijeme Drugog svjetskog rata nalazio zatvor i sjedište Ustaške nadzorne službe, a obiđena je i ulica Franje Račkoga, gdje se nalazio zatvor, Praška ulica, gdje je stajala sinagoga, te niz drugih lokaliteta.
Posjetitelji su kroz šetnju mogli saznati više o povijesnim procesima na prostoru Hrvatske i Zagreba iz naše nedavne prošlosti, kao i o sudbinama povijesnih ličnosti, istaknutih antifašista i humanista koji su sudjelovali u otporu protiv fašizma na ovim prostorima, ali i o urbanističkim i arhitektonskim promjenama kroz koje je Zagreb prošao od tada do danas.
Time se Zagreb pridružio paralelnim aktivnostima kojima se i u Splitu, Rijeci, Osijeku i Puli na različite načine obilježio Međunarodni dan borbe protiv fašizma povodom obljetnice Kristalne noći, pogroma Židova organiziranog diljem nacističke Njemačke i Austrije u noći s 9. na 10. studenoga 1938., koji je rezultirao stotinama ubijenih Židova dok je 30 tisuća njih uhićeno i poslano u nacističke logore smrti.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.