Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić i međunarodna organizacija Children of Prisoners Europe – COPE organizirali su u petak u Zagrebu međunarodnu konferenciju pod naslovom “Djeca čiji su roditelji u sukobu sa zakonom: Što je njihov najbolji interes? Kako ga ostvariti?”, o čemu su govorili stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva te predstavnici europskih tijela i UN-a.

Stručnjaci iz Ujedinjenog Kraljevstva, Švicarske, Francuske, Mađarske, Hrvatske i drugih zemalja govorili su o načinima kojima su u svojim sredinama rješavali taj izazov, odnosno o osnaživanju roditeljskih vještina, poticanjem zajedničke igre, izgrađivanjem povezanosti pomoću fotografija, dječjih crteža, snimanje roditelja koji iz zatvora priča ili čita dječju priču svome djetetu itd.
Raspravljalo se i o pružanju podrške djetetu i obitelji u toj ranjivoj situaciji te o rizicima kojima je dijete izloženo tijekom cijelog pravosudnog postupka, a predstavljeni su i oblici suradnje zatvorskoga sustava s različitim resorima, pravobraniteljicom za djecu i civilnim sektorom.
Ta djeca i njihovi roditelji trebaju podršku kako bi se lakše nosili s tim izazovom, a prepoznavanje tih njihovih potreba u samome zatvoru i angažiranje stručnjaka koji će im pružati podršku, za njih može značiti ključnu životnu promjenu, istaknuto je na konferenciji.
Po podacima iz Ureda pravobraniteljice u Europi živi oko milijun djece koja su odvojena od jednoga ili oba roditelja koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i koja su tako i sama kažnjena zbog pogrešaka svojih roditelja.
Ta se djeca, suglasni su svi stručnjaci, često osjećaju obilježeno, isključeno, prestrašeno, suočena su s brojnim problemima zbog prekida veza s očevima ili majkama, izložena pojačanom riziku zbog niza negativnih utjecaja.
Organizacija Children of Prisoners Europe – COPE, čija je članica i institucija Pravobranitelja za djecu Republike Hrvatske, europska je mreža koja okuplja organizacije i udruge aktivne u području zaštite prava djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom.
Iskustva i inicijative hrvatskog pravobraniteljstva za djecu, osobito u senzibiliziranju stručne javnosti i poticanju djelatnika u zatvorskome sustavu na unapređivanje prava djece na kontakt s roditeljima i na jačanje i održavanje veze djeteta i roditelja koji je u zatvoru, započeli su još 2006., potaknuti kontaktima s COPE-mrežom (bivši EUROCHIPS).
Rezultati postignuti u Hrvatskoj, suradnjom pravobraniteljice s Upravom za zatvorski sustav i nevladinim udrugama, danas se i u međunarodnim okvirima često ističu kao primjer dobre prakse, ističu u Uredu pravobraniteljice za djecu Ivane Milas Klarić.
Po analizi nevladine udruge Child Trends, objavljenoj u vrijeme kada je američki predsjednik Barack Obama reformu kaznenog zakona označio prioritetom svog drugog mandata,  više od pet milijuna američke djece ili gotovo sedam posto živi bez roditelja koji su u zatvoru, puno više nego što se ranije mislilo, pokazala je studija objavljena koncem prošle godine.

Komentiraj