Međunarodna koalicija protiv skupine Islamske države (IS) izvela je ovog tjedna zračni napad blizu Mosula u Iraku kako bi likvidirala francuskog džihadista Rachida Kassima kojeg smatra organizatorom više napada u Francuskoj, potvrdio je Pentagon u petak.

Američko ministarstvo obrane nije otkrilo je li Francuz preživio bombardiranje koje se dogodilo “u zadnja 72 sata”.

No visoki dužnosnik za borbu s terorizmom koji je htio ostati anoniman izjavio je u Parizu da je Kassim vjerojatno ubijen.

“Nemamo sigurnu potvrdu”, rekao je.

Rachid Kassim, u tridesetim godinama, rođen u Francuskoj, iz Sirije je navodio nekoliko napada u Francuskoj i na internetu je pozivao na ubojstva.

Kako navodi francuski izvor blizak istrazi, bio je “uzor” Larossiju Abballi koji je 13. lipnja u Magnanvilleu, u pariškom predgrađu, ubio dvoje redarstvenika.

“Izravno je davao upute” Adelu Kermicheu i Abdelu Maliku Petitjeanu koji su 26. srpnja 2016. ubili svećenika u crkvi blizu Rouena, navodi isti izvor.

Francuska koja sudjeluje u međunarodnoj koaliciji pod vodstvom SAD-a protiv IS-a u Iraku i u Siriji, od 2015. je na meti terorističkih napada u kojima je poginulo 238 ljudi.

Komentiraj

FOTO:EPA/US DEPARTMENT OF DEFENSE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.