Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u subotu kako je Iran poduzeo sve korake kako bi započeo provođenje nuklearnog sporazuma, što je otvorilo vrata ukidanju međunarodnih sankcija, javljaju svjetske agencije.

Direktor IAEA-e Yukiya Amano rekao je kako je ovo važan dan za međunarodnu zajednicu. “Odnosi između Irana i IAEA-a sada ulaze u novu fazu. Čestitam svima koji su sudjelovali u ovome”, rekao je Amano. Inspektori IAEA-e u Iranu potvrdili su da su provedene potrebne mjere.

Sporazum između međunarodne zajednice i Irana sklopljen je u srpnju prošle godine. Ukidanjem sankcija imovina vrijedna milijarde dolara biti će odmrznuta, a Iran će ponovno moći prodavati naftu na svjetskom tržištu.

u sklopu sporazuma, Iran je morao drastično smanjiti broj centrifuga i razmontirati vodeni reaktor u blizini grada Araka – i centrifuge i reaktor mogu se koristiti u stvaranju niklearnog oružja.

Vijest IAEA-e stigla je samo nekoliko sati nakon što je Iran oslobodio četvoricu Amerikanaca, uključujući novinara Washington Posta Jasona Rezaiana, u sklopu razmjene zatvorenika s SAD-om.

Razmjena zatvorenika bez presedana između Washingtona i Teherana

Sjedinjene Američke Države i Iran u subotu su obavili razmjenu zatvorenika bez presedana tijekom koje je Teheran oslobodio četvoricu iranskih Amerikanca, a Washington sedmoricu Iranaca, od kojih šestorica imaju dvojno državljanstvo, rekao je jedan američki dužnosnik.

Prema tom kompromisu, američko pravosuđe odustaje od procesa protiv 14 drugih Iranaca, precizirao je taj dužnosnik, u trenucima dok su se SAD i druge velike sile sastali u Beču s Iranom radi provedbe povijesnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

“Potvrđujemo da je Iran oslobodio četvoricu Amerikanaca koji su bili zatočeni u Iranu”, rekao je taj američki dužnosnik i potvrdio objavu iranskih službenih medija.

Iranski dopisnik Washinghton Posta Jason Rezaian bio je uhićen u srpnju 2014. i optužen za špijunažu, a krajem 2015. osuđen je na zatvorsku kaznu čije trajanje nikad nije bilo javno obznanjeno. U trenutku uhićenja bio je radio za Washington Post dvije godine. Washington Post je pozdravio njegovo oslobođenje. Pastor Said Adedini je uhićen 2012. , bivši marinac Amir Hekmati je bio u zatvoru od 2011. a četvrti oslobođeni iranski zatvorenik je Amerikanac iranskog podrijetla Nosratolah Kosravi.

Kasnije je Iran oslobodio i petog Amerikanca, studenta Matthewa Trevithicka, rekao je jedan američki dužnosnik u subotu. Zasad nije poznato kad je student pušten.

Teheran se također obvezao na nastavak suradnje sa SAD u vezi sudbine Roberta Levinsona, bivšeg agenta FBI koji je prije nekoliko godina nestao u Iranu.

Zauzvrat “mi smo oslobodili sedam Iranaca, od kojih šestorica imaju dvojno američko i iransko državljanstvo, koji su bili osuđeni ili su čekali proces u SAD-u”, rekao je taj djelatnik američke administracije.

Razmjena zatvorenika podrazumijeva i odustajanje od sudskih postupaka protiv 14 Iranaca, dodao je.

Iranski mediji navode da su sedmorica iranskih zatvorenika koje su SAD oslobodile Nadar Modanlu, Bahram Mekanik, Kosro Afghahi, Araš Gagreman, Turaj Faridi, Nima Golestaneh i Ali Sabunši.

Komentiraj